Vinkit lihan käytön vähentämiseen

Lokakuu lähestyy, ja samalla useille suomalaisille tuttu lihaton lokakuu. Mikä se oikein on ja mistä kampanja on saanut alkunsa? Entä miksi ja miten lihansyöntiä kannattaisi vähentää lokakuun jälkeenkin?

Lihaton lokakuu sai alkunsa vuonna 2013 Docventuresin Tuomas Milonoffin ja Riku Rantalan johdolla, ja tapahtuma on kasvanut vuosi vuodelta. Tarkoitus on olla lokakuun ajan syömättä lihaa, tai ainakin vähentää lihan käyttöä merkittävästi. Muutos ei kuitenkaan aina ole helppo – monella lihaton lokakuu jää kokonaan aloittamatta tai kesken, kun lihaton ruoanlaitto ei ole tuttua. Lihattoman lokakuun vietto vaatiikin kenties hieman enemmän reseptisuunnittelua, kuin normaaliarki, jos lihatuotteita on tottunut käyttämään paljon.

Lisäksi ruokailu- ja kulutustottumusten muokkaaminen pidempiaikaisesti on usein vaikeaa; kuukauden rutistus kasvisruokien parissa on helppo toteuttaa, mutta lokakuun jälkeen moni palaa takaisin aikaisempiin toimintatapoihinsa. Tärkeintä olisi kuitenkin, että lihaton lokakuu herättelisi pohtimaan omia tottumuksia yleisemminkin.

Miten sitten vähentää oman kotitalouden lihan käyttöä pysyvästi? Kokosimme yhdeksän vinkkiä, joilla onnistutte.

1. Lihaton päivä

Aloita matalalla kynnyksellä; kokeile pitää viikossa yksi täysin lihaton päivä. Yhden päivän ruoat on helppo suunnitella niin, että lihan korvaa kasvikunnan proteiineilla. Tiesitkö, että kaikissa kasseissamme Arjen pelastajaa lukuunottamatta on yksi liharuoka, yksi kasvisruoka ja yksi tai kaksi kana- tai kalaruokaa? Vegekassimme on tietysti kokonaan kasvisruokia sisältävä.

2. Lihasta kasviksiin, vähän kerrallaan

Ruoanlaitossa voi hyvin käyttää luovuutta, ja korvata osan lihasta kasvikunnan tuotteilla. Testaa esimerkiksi porkkana-jauhelihapihvejä, joissa porkkana korvaa osan lihasta, tai puolita lihan määrä makaronilaatikossa käyttämällä soijarouhetta osana reseptiä.

3. Kokeile uusia korvaavia tuotteita

Lihaa korvaavia tuotteita on nykyään laaja valikoima. Kokeile ennakkoluulottomasti ja rohkeasti erilaisia vaihtoehtoja, kuten Härkistä tai Nyhtökauraa.

4. Laatu edellä, ei määrä

Pyri muuttamaan kulutustottumuksianne; valitkaa lihaa harvemmin, ja panostakaa silloin sen laatuun. WWF on julkaissut Lihaoppaan, joka auttaa ympäristöystävällisemmän lihan valinnassa. Esimerkiksi sianlihan osalta suositellaan käyttämään kohtuudella luomulihaa, ja harkiten suomalaista lihaa, jota ei ole ruokittu soijalla. Naudanlihan osalta kohtuudella käytettäväksi suositellaan luomulihaa ja luonnonlaidunlihaa. Suomalaista ja ruotsalaista naudanlihaa voi käyttää, jos kulutus on harkittua. Kotimaista riistaa voi käyttää kohtuudella, sillä luonnossa kasvanut riista ei rasita ympäristö samalla tavalla, kuin kasvatettu karja.

5. Anna pääosa kasviksille

Suunnittele ruokia, joissa kasvikset pääsevät pääosaan. Esimerkiksi erilaiset pastat ja kasvislasagnet ovat helppoja ja maistuvia. Myös viilenevien ilmojen suosikit, kasviskeitot, on helppo tuunata vielä ruokaisemmiksi esimerkiksi pähkinöillä tai siemenillä.

6. Aseta kohtuullisia tavoitteita

Onnistuminen on aina epäonnistumista mukavampaa! Asettakaa siis tavoitteet niin, että niihin on realistisesti mahdollista päästä. Jos yksi kokonaan lihaton päivä kuulostaa alkuun liian vaikealta, asettakaa ensimmäiseksi tavoitteeksi yksi lihaton ruoka viikossa. Kun saavutatte edelliset tavoitteet, voitte helposti nostaa niitä.

7. Suunnittele ja valmistele

Vaikka suunnitelmissa olisi kokata inspiroivia ja uusia kasvisruokia, saattaa arki painaa päälle. Kiireessä on helppo valita kaupasta vanhojen tottumusten mukaisia tuotteita, ja myös ruoanlaitossa lipsahtaa takaisin tuttuihin liharuokiin. Suunnittelemalla ja valmistelemalla pahimmat sudenkuopat on helppo välttää. Suunnittele viikon ruoat etukäteen ja tee kauppalista, niin tiedät mitä uusiin kasvisresepteihin tarvitset! Kokeile myös kokata isompi ruokamäärä kerralla, jos tiedät että arki on kiireistä eikä ruoanlaittoon ole joka ilta aikaa.

8. Inspiroidu

Some ja netti on täynnä toinen toistaan herkullisemman näköisiä kasvisruokia. Hae inspiraatiota ja uusia reseptejä, saat kasvisruokien kokkailuun uutta intoa! Instagram ja Pinterest ovat täydellisiä kanavia ruokainspiraation hakemiseen.

9. Kokeile Vegekassia

Vegekassimme on tilattavissa joka toiselle viikolle. Kun ruokakassin viikkoina syö täysin lihattomasti ja vuoroviikoinkin pyrkii pitämään ainakin yhden lihattoman päivän, vähenee lihan kulutus helposti. Vegekassista on myös helppoa säilyttää omien suosikkiruokien reseptit, joita voi hyödyntää myös väliviikkojen ruoanlaitossa.

Miksi lihaton lokakuu?

Maapallon keskilämpötilan nousu tulisi saada rajoitettua 1,5 asteeseen. Kuten useasti on todettu, tavoitteeseen päästään vain, mikäli kulutustottumuksia ja elämäntapoja muutetaan huomattavasti. Ruokahävikin vähentämisen lisäksi IPCC:n raporteissa on nostettu esiin lihansyönnin vähentäminen.

Nature-lehdessä tutkijat toteavat, että ruokavalion on muututtava selvästi kasvispainotteiseksi. Se tarkoittaisi nykytilanteeseen verrattuna keskimäärin 75 prosenttia vähemmän naudanlihaa, 90 prosenttia vähemmän sianlihaa ja puolet vähemmän kananmunia.

Kun Milonoff ja Rantala käynnistivät lihattoman lokakuun vuonna 2013, suomalaisten keskimääräinen lihankulutus oli 78 kiloa vuodessa. Tämän lihamäärän tuotantoon käytettiin 550 000 litraa vettä. Lihankulutus suomessa on yhä kasvanut; viime vuonna keskimääräinen lihankulutus oli jo yli 81 kiloa. Yksinkertaistetusti kuukauden lihaton säästäisi yhden ihmisen kohdalla yli 47 000 litraa vettä, mikä ei todellakaan ole pieni luku maailman puhtaan veden varantojen tilanteen huomioitaessa. Kaiken kukkuraksi suomalaisten vesijalanjäljestä noin puolet syntyy ulkomailla.

WWF:n Ruokaoppaan mukaan melkein 80 prosenttia maailman tuottavasta maatalousmaasta käytetään eläinperäisten tuotteiden tuotantoon. Lisäksi karjatalouden vaatima rehumäärä valtaa suuren osan jäljelle jäävästä viljelysmaasta. Lihantuotanto siis vaikuttaa monimuotoisuuteen kasvien osalta, ja on osaltaan edistämässä uhanalaisten lajien katoamista, kun luonnollista elintilaa raivataan maatalousmaan tieltä.

Ehkä tykkäisit myös näistä artikkeleista:

Sannan Ruokakassin toiminta päättyy

Haluamme kiittää kaikkia asiakkaitamme viimeisen 11 vuoden aikana. Näiden vuosien aikana Sannan Ruokakassi on ilahduttanut ja helpottanut tuhansien arkea. Toimintamme…

Lue lisää

Tilaa, kokkaa ja nauti! Emma Gaalan kotimainen menu nyt Sannan Ruokakassissa

Sannan Ruokakassi sponsoroi kotimaisen musiikin suurinta juhlaa, Emma Gaalaa, joka pidetään perjantaina 6.5. Helsingin Jäähallissa. Gaalassa jaetaan palkinnot vuoden kovimmille…

Lue lisää

Näin teemme arjestasi ihanampaa

Oletko ajatellut, että ihan tavallisista arkipäivistä olisi mukava nauttia hieman enemmän? Ehkä oletkin keksinyt arjen piristämiseen jo monta tapaa: kävelylenkit…

Lue lisää