Viltgården, vastuullista lihaa läheltä

Kestävästi ja eettisesti pyydetty riista on paitsi herkullinen, myös ympäristön kannalta verraton vaihtoehto. Aterian
alkuperästä ei ole epäselvyyttä!

Viltgården – riistaa metsästä lautaselle luontoa kunnioittaen

Vuonna 2013 perustettu Viltgården syntyi arvostuksesta kotimaista riistaa kohtaan. Moni kaipasi lautaselleen laadukasta riistalihaa, mutta ei tiennyt, kenen puoleen kääntyä, jos lähipiiriin ei lukeutunut metsästäjiä. Siksi metsän ainutlaatuisimmat aarteet haluttiin tuoda helposti saataville.

Harvojen herkkua, herkullista ja ravinteikasta riistalihaa ryhdyttiin kauppaamaan koko
kansan keittiöihin ja ravintoloiden ruokalistoille. Kahdeksan vuotta myöhemmin kotimaiseen riistaan erikoistunut Viltgården työllistää sesonkiaikaan kymmenkunta työhönsä intohimolla suhtautuvaa tekijää.

“Paiskimme töitä pienellä porukalla, ja vaikka kaikilla onkin omat vastuualueensa, autamme toisiamme, minkä ehdimme. Kun pääsee kurkistamaan kaikkiin tuotantoketjun vaiheisiin, oppii joka päivä uutta”, toteaa Viltgårdenin myynti- ja markkinointipäällikkö Daniel Kassinen. “Olemme mukana aina syksyn ensimmäisestä jahdista metsästyskauden päättymiseen, eläinten vastaanottoon ja tarkastukseen, lihan käsittelyyn, pakkaamiseen ja kuljetukseen saakka. Siksi voimme käsi sydämellä luvata, että lautaselle päätyy laadukasta lihaa, joka maistuu suomalaiselle metsälle.”

Osso buccoa, hampurilaisia, jopa viinivinkkejä…

Huippulaatuisen lihan lisäksi Viltgården panostaa pakkauksiin ja asiakaspalveluun.

“Meille tärkeintä on tyytyväinen asiakas,” Kassinen vakuuttaa. “Autamme, opastamme ja olemme täällä asiakkaita varten tilauksen toimituksen jälkeenkin. Meihin voi aina olla yhteydessä, jos vaikka kaipaa käyttövinkkejä tai reseptiä juhlapöytään!”

Kotimainen riista on ekologinen valinta

Kestävästi ja eettisesti pyydetty riista on ympäristön kannalta verraton vaihtoehto. Aterian
alkuperästä ei ole epäselvyyttä: eläimet vaeltavat vapaana luonnossa ja täyttävät vatsansa
varvuilla, jäkälillä ja muilla metsän antimilla, joten liha on puhdasta, eikä erikseen tuotetulle rehulle ole tarvetta. Riistaliha on luonnostaan mureaa ja sisältää runsaasti kivennäis- ja hivenaineita.

Metsästys tapahtuu valikoiden ja riistanhoidon ehdoilla. Kestävän metsästyksen periaatteisiin kuuluu, että kaatolupia myönnetään vain tarpeen mukaan eläinten sukupuolijakauma huomioiden. Hyviä geenejä vaalivat valioyksilöt säästetään ja kanta säilytetään monimuotoisena ja eheänä. Metsästys auttaa pitämään myös hirvi- ja peurakolarit, pienpetoeläinkannan sekä maa- ja metsätalousvahingot kurissa.

Viltgårdenin tuotteet tilataan verkkokaupasta ja toimitetaan aina kotiovelle saakka.
Parhaimmillaan paketti päätyy kotikeittiöön alle viikossa. Pääkaupunkiseudun, Turun,
Tampereen ja Lahden toimitusalueet on valittu niin, että kuljetuksen aiheuttamat päästöt jäävät mahdollisimman pieniksi. Kotimainen riistaliha on siis todellista lähiruokaa ilman pitkiä kuljetusketjuja tai turhaa jalostusta.

Riista sopii arkeen ja juhlaan

Viltgårdenin ykköstuote on Sannan Ruokakassistakin tuttu peuran jauheliha. Lisäksi tarjolla on hirvenlihaa, kuusipeuraa, metsäkaurista, muflonia eli villilammasta ja uutuutena kotimaista sorsaa. Kaikki tuotteet pakastetaan tuoreeltaan heti leikkaamisen jälkeen, ja vähärasvaisina ne säilyvät pakastimessa parikin vuotta. Kotimaista riistaa onkin saatavilla ympäri vuoden niin talvisiin pataruokiin kuin kesäkeittiön grillijuhliin.

“Itse kokkailen ja teen ruokaa aina kun ehdin,” Kassinen kertoo. “Metsästyskorttikin löytyy
takataskusta, vaikka viime aikoina en olekaan metsälle juurikaan ehtinyt. Lapsiperhearki pitää kiireisenä,” hän naurahtaa.

Kun kysymme, mikä Viltgårdenin tuotteista mahtaa maistua perheelle parhaiten, vastaus tulee kuin apteekin hyllyltä.

“Tykkään tosi paljon peuran jauhelihasta ja niin tekevät lapsetkin. Käytämme sitä tavallisen jauhelihan tapaan, usein teemme lihapullia tai tacoja. Kylkeen teen raikkaan salaatin ja lisukkeeksi kotimaista parsakaalia tai kukkakaaligratiinia.”

Juhlavampiin hetkiin Daniel Kassinen suosittelee sorsaa bataattisoseen
tai uunibataattien kera.

”Lautaselle päätyy laadukasta lihaa, joka maistuu suomalaiselle metsälle.

Ehkä tykkäisit myös näistä artikkeleista:

Sannan Ruokakassin toiminta päättyy

Haluamme kiittää kaikkia asiakkaitamme viimeisen 11 vuoden aikana. Näiden vuosien aikana Sannan Ruokakassi on ilahduttanut ja helpottanut tuhansien arkea. Toimintamme…

Lue lisää

Tilaa, kokkaa ja nauti! Emma Gaalan kotimainen menu nyt Sannan Ruokakassissa

Sannan Ruokakassi sponsoroi kotimaisen musiikin suurinta juhlaa, Emma Gaalaa, joka pidetään perjantaina 6.5. Helsingin Jäähallissa. Gaalassa jaetaan palkinnot vuoden kovimmille…

Lue lisää

Näin teemme arjestasi ihanampaa

Oletko ajatellut, että ihan tavallisista arkipäivistä olisi mukava nauttia hieman enemmän? Ehkä oletkin keksinyt arjen piristämiseen jo monta tapaa: kävelylenkit…

Lue lisää