Vegaaniset jouluruoat

Joulun alkupalapöytään saa helposti ja kätevästi loihdittua vegaaniset versiot perinteisistä silliherkuista. Sopii niin vegaanille, kasvissyöjälle kuin sekaanillekin!

Klassisen joulusillin tekeminen kasvisversiona onnistuu mainiosti! Tässä olemme kokeilleet sillin tilalla portobellosieniä ja munakoisoa. Helpompaa ja varmasti paljon paremman makuista kuin mitä odotat!

Kannattaa valmistaa ”silli” vähän etukäteen ja anna marinoitua jääkaapissa. Säilyy kylmässä n. 3 päivää.

Klassinen munakoiso”silli”

1 iso lasipurkillinen

  • 1 porkkana
  • 1/3 purjoa, mielellään vihreä osa
  • ½ punasipuli
  • 500 g munakoisoaLiemi:
  • 3 dl vettä
  • 2 dl taloussokeria
  • 1 dl etikkaa (12%)
  • 5 laakerinlehteä
  • 6 kokonaista pippuria
  • 2 mausteneilikkaa
  • 1 tähtianis

1. Pese lasipurkki ja tiivis kansi kunnolla.

2. Kuori ja viipaloi porkkana. Suikaloi purjo ja punasipuli. Laita porkkana ja sipulit kattilaan liemen aineksien kera. Kiehauta ja anna kiehua 1 min. Ota kuumalta liedeltä ja anna jäähtyä kokonaan.

3. Kuori ja viipaloi munakoiso. Keitä kevyesti suolatussa vedessä, 5-6 min (saa kiehua muutaman minuutin lisää, jos toivot löysempää koostumusta.

4. Täytä lasipurkki vuorotellen jäähtyneellä liemellä, munakoisolla ja vihanneksilla. Säilytä jääkaapissa.

Sinappiportobello tillillä

1 iso lasipurkillinen

  • 5 rkl sinappia, karkeaa tai makeaa
  • 1½ rkl taloussokeria
  • 1 rkl omenaviinietikkaa
  • 1 dl neutraalia öljyä + öljyä paistamiseen
  • ½ vegetaarista kermaa, soija tai kaura
  • 1 ruukku tilliä, hienonnettu
  • 2-3 portobellosientä
  • suolaa ja vastajauhettua mustapippuria

1. Pese lasipurkki ja tiivis kansi kunnolla.

2. Hienonna 1 ruukku tuoretta tilliä.

3. Sekoita sinappi, sokeri ja viinietikka tilavassa kulhossa. Sekoita joukkoon öljy, vähän kerrallaan, ja kerma, vatkaten.

4. Lisää tilli ja suolaa ja mustapippuria maun mukaan.

5. Leikkaa portobello n. cm-kokoisiksi paloiksi. Paista korkealla lämmöllä tilkassa öljyä 3-4 min. On tärkeää, ettei sienestä tule liian pehmeää vaan että se säilyttää hieman puruvastusta.

6. Anna sienien valua talouspaperilla.

7. Sekoita sienet sinappikastikkeeseen, kaada lasipurkkiin ja säilytä jääkaapissa.

Ehkä tykkäisit myös näistä artikkeleista:

Honey Factory, ainutlaatuista lajihunajaa

”Hunaja on oivallinen lisä jouluiselle juustotarjottimelle, sillä hunajan entsyymit sitovat viinin ja juuston makumaailman yhteen erityisen herkullisella tavalla!”

Lue lisää

Viltgården, vastuullista lihaa läheltä

Kestävästi ja eettisesti pyydetty riista on paitsi herkullinen, myös ympäristön kannalta verraton vaihtoehto. Aterian alkuperästä ei ole epäselvyyttä!

Lue lisää

Pasta Factory, tuorepastaa rakkaudella

Paras tuorepasta tulee Espoosta! Pasta Factory tekee italialaisella rakkaudella fettuccinet, lasagnelevyt ja linguinet. Näitä pakataan yhtä suurella rakkaudella Sannan Ruokakasseihin!

Lue lisää