Vegaaniset jouluruoat

Joulun alkupalapöytään saa helposti ja kätevästi loihdittua vegaaniset versiot perinteisistä silliherkuista. Sopii niin vegaanille, kasvissyöjälle kuin sekaanillekin!

Klassisen joulusillin tekeminen kasvisversiona onnistuu mainiosti! Tässä olemme kokeilleet sillin tilalla portobellosieniä ja munakoisoa. Helpompaa ja varmasti paljon paremman makuista kuin mitä odotat!

Kannattaa valmistaa ”silli” vähän etukäteen ja anna marinoitua jääkaapissa. Säilyy kylmässä n. 3 päivää.

Klassinen munakoiso”silli”

1 iso lasipurkillinen

  • 1 porkkana
  • 1/3 purjoa, mielellään vihreä osa
  • ½ punasipuli
  • 500 g munakoisoaLiemi:
  • 3 dl vettä
  • 2 dl taloussokeria
  • 1 dl etikkaa (12%)
  • 5 laakerinlehteä
  • 6 kokonaista pippuria
  • 2 mausteneilikkaa
  • 1 tähtianis

1. Pese lasipurkki ja tiivis kansi kunnolla.

2. Kuori ja viipaloi porkkana. Suikaloi purjo ja punasipuli. Laita porkkana ja sipulit kattilaan liemen aineksien kera. Kiehauta ja anna kiehua 1 min. Ota kuumalta liedeltä ja anna jäähtyä kokonaan.

3. Kuori ja viipaloi munakoiso. Keitä kevyesti suolatussa vedessä, 5-6 min (saa kiehua muutaman minuutin lisää, jos toivot löysempää koostumusta.

4. Täytä lasipurkki vuorotellen jäähtyneellä liemellä, munakoisolla ja vihanneksilla. Säilytä jääkaapissa.

Sinappiportobello tillillä

1 iso lasipurkillinen

  • 5 rkl sinappia, karkeaa tai makeaa
  • 1½ rkl taloussokeria
  • 1 rkl omenaviinietikkaa
  • 1 dl neutraalia öljyä + öljyä paistamiseen
  • ½ vegetaarista kermaa, soija tai kaura
  • 1 ruukku tilliä, hienonnettu
  • 2-3 portobellosientä
  • suolaa ja vastajauhettua mustapippuria

1. Pese lasipurkki ja tiivis kansi kunnolla.

2. Hienonna 1 ruukku tuoretta tilliä.

3. Sekoita sinappi, sokeri ja viinietikka tilavassa kulhossa. Sekoita joukkoon öljy, vähän kerrallaan, ja kerma, vatkaten.

4. Lisää tilli ja suolaa ja mustapippuria maun mukaan.

5. Leikkaa portobello n. cm-kokoisiksi paloiksi. Paista korkealla lämmöllä tilkassa öljyä 3-4 min. On tärkeää, ettei sienestä tule liian pehmeää vaan että se säilyttää hieman puruvastusta.

6. Anna sienien valua talouspaperilla.

7. Sekoita sienet sinappikastikkeeseen, kaada lasipurkkiin ja säilytä jääkaapissa.

Ehkä tykkäisit myös näistä artikkeleista:

Sannan Ruokakassin toiminta päättyy

Haluamme kiittää kaikkia asiakkaitamme viimeisen 11 vuoden aikana. Näiden vuosien aikana Sannan Ruokakassi on ilahduttanut ja helpottanut tuhansien arkea. Toimintamme…

Lue lisää

Tilaa, kokkaa ja nauti! Emma Gaalan kotimainen menu nyt Sannan Ruokakassissa

Sannan Ruokakassi sponsoroi kotimaisen musiikin suurinta juhlaa, Emma Gaalaa, joka pidetään perjantaina 6.5. Helsingin Jäähallissa. Gaalassa jaetaan palkinnot vuoden kovimmille…

Lue lisää

Näin teemme arjestasi ihanampaa

Oletko ajatellut, että ihan tavallisista arkipäivistä olisi mukava nauttia hieman enemmän? Ehkä oletkin keksinyt arjen piristämiseen jo monta tapaa: kävelylenkit…

Lue lisää