Tuunaa jouluruokien tähteet

Jäikö jouluruokia yli? Alkavatko laatikot ja kinkku tökkiä? Vaikka aattona ei ole perinteisten jouluruokien voittanutta, on välipäivinä mukava syödä jotain ihan muuta. Älä kuitenkaan suotta heitä ruokaa hävikkiin! Kokosimme 4 ruokavinkkiä joulun pyhistä selviämiseen.

Uusi elämä kinkulle

Joulukinkku saa uuden elämän, kun sen leikkaa pieniksi kuutioiksi tai suikaleiksi, ja valmistaa vaikkapa kinkkupannukakun. Pannukakkuun voi hyvin käyttää myös perunalaatikon jämät tai pilkkoa loput perunat mukaan.

Kannattaa myös miettiä, onko kinkku oikeasti oleellinen osa joulupöytäänne. Meillä kinkku jää väliin, sillä syöjiä on ollut sille joka joulu vähemmän. Lisäksi jouluvalmisteluissa pääsee paljon helpommalla, kun ei tarvitse huolehtia kinkun paistosta ja vahdata paistoaikaa ja sisälämpötilaa aamuyötä myöden. Valmiita kinkku- tai kalkkunasiivuja saa helposti ostettua pienemmänkin määrän, jos haluaa säilyttää perinteisen lihan joulupöydässä.

Joululaatikoista on moneksi

Peruna-, porkkana ja lanttulaatikoiden rippeet voit hyödyntää hyvin leivissä. Perunalaatikosta syntyvät ihanat perunarieskat, ja sileästä porkkalaatikosta porkkanasämpylät.

Jos joulun jälkeen kaipaat jo jotain ihan muuta, yhdistä laatikot ja pyöräytä niistä kasvispyöryköitä! Falafel-tyyliset pullat on helppo valmistaa joko yhdestä laatikosta tai kaikkia yhdistäen.

Jääkö jotakin laatikkoa joulusta toiseen yli enemmän? Valmista tällä kertaa pienempi määrä, tai mieti, tarvitseeko kaikkia laatikoita olla edes tarjolla.

Alkupalat ja jälkiruoat kiertoon!

Tiesithän, että jos sekoitat mädin smetanan joukkoon, se säilyy pidempään? Joulun välipäivinä aamupalalla maistuvat joko laatikoista tuunatut leivät ja sämpylät tai aatolta yli jääneet ruisleivät sekä joululimput. Ruokaisammat leivät saat, kun käytät yli jääneet kalat ja mädin leipien päällä.

Illan juustopöydän tähteet voit yhdistää juustokeitoksi tai juustokakkuun. Piparit taas sopivat hyvin juustokakun pohjaksi. Jos joulukonvehditkin alkavat jo tökkiä, voit sulattaa ne yhteen ja hyödyntää suklaakakussa, brownieissa tai loihtia vaikka rocky roadin, johon saat käytettyä myös loput hedelmät, marmeladit ja pähkinät.

Jouluruoat exceliin?

Meillä jouluruokien määrät ja yli jäänyt määrä on jo useamman vuoden ajan merkattu exceliin. Sen kautta on helppo laskea, mitä tuli valmistettua liikaa, ja määrät on seuraavana vuonna helpompi laskea. Lisäksi määrien ylös kirjaaminen on hyödyllistä, sillä meilläkin joulua vietetään eri vuosina eri kokoisen seurueen kanssa. Kun tiedän, montako juhlijaa on tulossa, on tälle vuodelle voinut suoraan hyödyntää aiempaa listaa. Säästää hermoja ja rahaa, sekä luontoa!

Meillä jouluruokien määrät ja yli jäänyt määrä on jo useamman vuoden ajan merkattu exceliin. Sen kautta on helppo laskea, mitä tuli valmistettua liikaa. Säästää hermoja ja rahaa, sekä luontoa!

-Sanna

Ehkä tykkäisit myös näistä artikkeleista:

Sannan Ruokakassin toiminta päättyy

Haluamme kiittää kaikkia asiakkaitamme viimeisen 11 vuoden aikana. Näiden vuosien aikana Sannan Ruokakassi on ilahduttanut ja helpottanut tuhansien arkea. Toimintamme…

Lue lisää

Tilaa, kokkaa ja nauti! Emma Gaalan kotimainen menu nyt Sannan Ruokakassissa

Sannan Ruokakassi sponsoroi kotimaisen musiikin suurinta juhlaa, Emma Gaalaa, joka pidetään perjantaina 6.5. Helsingin Jäähallissa. Gaalassa jaetaan palkinnot vuoden kovimmille…

Lue lisää

Näin teemme arjestasi ihanampaa

Oletko ajatellut, että ihan tavallisista arkipäivistä olisi mukava nauttia hieman enemmän? Ehkä oletkin keksinyt arjen piristämiseen jo monta tapaa: kävelylenkit…

Lue lisää