Tuunaa jouluruokien tähteet

Jäikö jouluruokia yli? Alkavatko laatikot ja kinkku tökkiä? Vaikka aattona ei ole perinteisten jouluruokien voittanutta, on välipäivinä mukava syödä jotain ihan muuta. Älä kuitenkaan suotta heitä ruokaa hävikkiin! Kokosimme 4 ruokavinkkiä joulun pyhistä selviämiseen.

Uusi elämä kinkulle

Joulukinkku saa uuden elämän, kun sen leikkaa pieniksi kuutioiksi tai suikaleiksi, ja valmistaa vaikkapa kinkkupannukakun. Pannukakkuun voi hyvin käyttää myös perunalaatikon jämät tai pilkkoa loput perunat mukaan.

Kannattaa myös miettiä, onko kinkku oikeasti oleellinen osa joulupöytäänne. Meillä kinkku jää väliin, sillä syöjiä on ollut sille joka joulu vähemmän. Lisäksi jouluvalmisteluissa pääsee paljon helpommalla, kun ei tarvitse huolehtia kinkun paistosta ja vahdata paistoaikaa ja sisälämpötilaa aamuyötä myöden. Valmiita kinkku- tai kalkkunasiivuja saa helposti ostettua pienemmänkin määrän, jos haluaa säilyttää perinteisen lihan joulupöydässä.

Joululaatikoista on moneksi

Peruna-, porkkana ja lanttulaatikoiden rippeet voit hyödyntää hyvin leivissä. Perunalaatikosta syntyvät ihanat perunarieskat, ja sileästä porkkalaatikosta porkkanasämpylät.

Jos joulun jälkeen kaipaat jo jotain ihan muuta, yhdistä laatikot ja pyöräytä niistä kasvispyöryköitä! Falafel-tyyliset pullat on helppo valmistaa joko yhdestä laatikosta tai kaikkia yhdistäen.

Jääkö jotakin laatikkoa joulusta toiseen yli enemmän? Valmista tällä kertaa pienempi määrä, tai mieti, tarvitseeko kaikkia laatikoita olla edes tarjolla.

Alkupalat ja jälkiruoat kiertoon!

Tiesithän, että jos sekoitat mädin smetanan joukkoon, se säilyy pidempään? Joulun välipäivinä aamupalalla maistuvat joko laatikoista tuunatut leivät ja sämpylät tai aatolta yli jääneet ruisleivät sekä joululimput. Ruokaisammat leivät saat, kun käytät yli jääneet kalat ja mädin leipien päällä.

Illan juustopöydän tähteet voit yhdistää juustokeitoksi tai juustokakkuun. Piparit taas sopivat hyvin juustokakun pohjaksi. Jos joulukonvehditkin alkavat jo tökkiä, voit sulattaa ne yhteen ja hyödyntää suklaakakussa, brownieissa tai loihtia vaikka rocky roadin, johon saat käytettyä myös loput hedelmät, marmeladit ja pähkinät.

Jouluruoat exceliin?

Meillä jouluruokien määrät ja yli jäänyt määrä on jo useamman vuoden ajan merkattu exceliin. Sen kautta on helppo laskea, mitä tuli valmistettua liikaa, ja määrät on seuraavana vuonna helpompi laskea. Lisäksi määrien ylös kirjaaminen on hyödyllistä, sillä meilläkin joulua vietetään eri vuosina eri kokoisen seurueen kanssa. Kun tiedän, montako juhlijaa on tulossa, on tälle vuodelle voinut suoraan hyödyntää aiempaa listaa. Säästää hermoja ja rahaa, sekä luontoa!

Meillä jouluruokien määrät ja yli jäänyt määrä on jo useamman vuoden ajan merkattu exceliin. Sen kautta on helppo laskea, mitä tuli valmistettua liikaa. Säästää hermoja ja rahaa, sekä luontoa!

-Sanna

Ehkä tykkäisit myös näistä artikkeleista:

Honey Factory, ainutlaatuista lajihunajaa

”Hunaja on oivallinen lisä jouluiselle juustotarjottimelle, sillä hunajan entsyymit sitovat viinin ja juuston makumaailman yhteen erityisen herkullisella tavalla!”

Lue lisää

Viltgården, vastuullista lihaa läheltä

Kestävästi ja eettisesti pyydetty riista on paitsi herkullinen, myös ympäristön kannalta verraton vaihtoehto. Aterian alkuperästä ei ole epäselvyyttä!

Lue lisää

Pasta Factory, tuorepastaa rakkaudella

Paras tuorepasta tulee Espoosta! Pasta Factory tekee italialaisella rakkaudella fettuccinet, lasagnelevyt ja linguinet. Näitä pakataan yhtä suurella rakkaudella Sannan Ruokakasseihin!

Lue lisää