Siivoa sitruunalla

Tiesitkö, että sitruunaa voi käyttää kodin puhdistuksessa? Poimi talteen suosikkivinkkisi ja siivoa sitruunalla, niin levität samalla ihanaa tuoksua kotiisi! Mikä parasta, vältät turhat kemikaalit.

Sitruuna raikastaa keittiön

Mikro on helppo raikastaa sitruunalla. Sekoita vesilasilliseen pari teelusikallista sitruunan mehua, laita mikroon ja kuumenna kiehuvaksi. Odota n. 10 minuuttia, avaa mikro, poista vesilasi ja puhdista mikro liinalla. Myös jääkaapin saa raikkaan tuoksuiseksi, kun sinne jättää puolikkaan sitruunan. Vaihda sitruuna viikon välein, ja pääset eroon mahdollisesta tunkkaisesta hajusta jääkaapissa.

Roskakorin saat desinfioitua, kun keität litran vettä ja sekoitat siihen desin sitruunan mehua. Kaada seos roskakoriin, ja anna vaikuttaa ja kuivaa roskakori lopuksi huolellisesti.

Leikkuulautaan jää usein ruoanlaiton jäljiltä tahroja, etenkin jos laudan pinta ei enää ole kuin uudessa. Saat tiukemmassakin olevat tahrat irtoamaan, kun hierot laudan pintaan sitruunanpuolikasta, ja annat vaikuttaa yön yli. Hiero vielä toinen kierros sitruunaa, ja pyyhi sitten hieman kostealla rätillä.

Muoviset astiat, kulhot ja eväsrasiat muuttuvat ajan myötä kuluessaan helposti täplikkäiksi tai tummenevat. Purista silloin astioihin sitruunamehua, anna vaikuttaa ja huuhtele huolellisesti. Saat tehostettua vaikutusta, jos jätät astiat auringonvaloon sitruunan vaikuttaessa.

Myös juomalasien tarhat, vesitäplät ja viirut saat poistettua sitruunan avulla. Sekoita litraan vettä neljä ruokalusikallista sitruunan mehua, ja pese lasit seoksella. Vaihtoehtoisesti voit myös pilkkoa sitruunan lohkoiksi, ripotella lohkojen päälle ruokasoodaa, ja käyttää sitten lohkoja kuin tiskiharjaa.

Kylpyhuone puhtaaksi – sitruunalla!

Saippuajäljet suihkutiloista saat irtoamaan leikiten, kun puristat suihkepulloon sitruunamehua. Suihkuta pinnoille, ja huuhtele huolellisesti vedellä. Myös laattojen tummentumat saavat kyytiä sitruunalla. Halkaise vain sitruuna, hiero sillä tummunutta laattaa hetken ajan, ja huuhtele vedellä.

Viemärin saat puhdistettua kaatamalla viemäriin puoli desiä ruokasoodaa ja sen jälkeen pari desiä sitruunamehua. Anna vaikuttaa viisi minuuttia, ja kaada viemäriin mahdollisimman kuumaa vettä.

Kylpyhuoneen pesualtaat saat desinfioitua, kun hankaat sitruunanpalalla tai -puolikkaalla allasta, annat vaikuttaa viiden minuutin ajan ja huuhtelet lopuksi altaan vedellä. Jos hanat ovat jääneet likaisiksi, saat pinttyneimmätkin vesi- ja kalkkitahrat pois hankaamalla hanaa joko puolikkaalla sitruunalla tai sitruunamehussa kostutetulla liinalla. Huuhtele lopuksi vedellä.

Sitruuna sopii myös muualle kodin puhdistuksessa

Ikkunat, lasiovet ja peilit kirkastuvat alta aikayksikön sitruunan avulla. Pinnat myös pysyvät säihkyvinä, kun sekoitat pesuveteen muutaman ruokalusikallisen sitruunamehua. Rasvaiset, tiukassa olevat sormenjäljet saat ikkunoista irti, kun ennen pesua pyyhit ne kostealla liinalla, ja sitten hierot puolikkaalla sitruunalla.

Myös tietyntyyppiset tahrat irtoavat vaatteista sitruunalla. Öljy- ja rasvatahroihin voit hieroa puolikasta sitruunaa, ja antaa vaikuttaa yön yli ennen pesua. Lisäämällä desin sitruunamehua pesu- ja huuhteluaineen lisäksi, saat valkopyykistä hohtavan kirkasta! Teelusikallisella sitruunamehua pyykinpesuaineen joukossa taas annat pyykeillesi ihanan raikkaan tuoksun.

Kupari- ja messinkiesineet puhdistat ja kiillotat hankaamalla puolikkaalla sitruunalla, joka on ”dipattu” suolassa. Hankaa esinettä varovasti, ettet naarmuta pintaa. Huuhtele vedellä ja kuivaa.

Ehkä tykkäisit myös näistä artikkeleista:

Sannan Ruokakassin toiminta päättyy

Haluamme kiittää kaikkia asiakkaitamme viimeisen 11 vuoden aikana. Näiden vuosien aikana Sannan Ruokakassi on ilahduttanut ja helpottanut tuhansien arkea. Toimintamme…

Lue lisää

Tilaa, kokkaa ja nauti! Emma Gaalan kotimainen menu nyt Sannan Ruokakassissa

Sannan Ruokakassi sponsoroi kotimaisen musiikin suurinta juhlaa, Emma Gaalaa, joka pidetään perjantaina 6.5. Helsingin Jäähallissa. Gaalassa jaetaan palkinnot vuoden kovimmille…

Lue lisää

Näin teemme arjestasi ihanampaa

Oletko ajatellut, että ihan tavallisista arkipäivistä olisi mukava nauttia hieman enemmän? Ehkä oletkin keksinyt arjen piristämiseen jo monta tapaa: kävelylenkit…

Lue lisää