Sienirisotto ruohosipulilla
Klassinen sienirisotto käy niin arkeen kuin juhlaan. Tässä ohjeessa fenkoli ja sitruunanmehu tuovat raikkautta ruokaan, ja jos kotona sattuu olemaan valkoviiniä, voit korvata sitruunamehun valkoviinillä.
Tarviset:
- Arborioriisiä, 1 pakkaus
- Herkkusieniä, 2 rasiaa (tai vastaava määrä muita sieniä)
- Sitruunaa, 1 kpl
- Fenkolia, 1 kpl
- Ruohosipulia, 1 ruukku
- Kirsikkatomaatteja, 1 rasia
- Juustoraastetta (esim. Parmesan), n. 1 dl
- Rucolaa, 1 ruukku
- Banaanisalottisipulia, 1 kpl
- Kasvisliemikuutioita
- Suolaa
- Voita
- Valkosipulinkynsiä
Sienirisoton valmistusohjeet:
1. Kuumenna 1 l vettä ja 2 kasvisliemikuutiota kiehuvaksi.
2. Hienonna 1 banaanisalottisipuli. Sulata 2 rkl voita isossa kattilassa. Kuullota sipuli pehmeäksi matalalla lämmöllä 3-4 min.
3. Lisää 300 g arborioriisiä ja kuullota vielä 2-3 min. Raasta 1 sitruunan kuori ja purista mehu.
4. Kaada sitruunamehu (tai 1 dl valkoviiniä) sekä 1 dl kasvislientä kattilaan ja anna vetäytyä. Lisää lientä erissä, kokoajan sekoittaen. Anna liemen imeytyä riisiin ennen kun taas lisäät lientä. Keitä matalalla lämmöllä 18-20 min, tai kunnes riisi on pehmeää, mutta ei liian kypsää.
5. Halkaise 1 fenkoli ja leikkaa kantaosa pois. Suikaloi fenkoli hienoksi. Sekoita fenkolisuikaleet, 1 ruukku rucolaa, 1 rasia kirsikkatomaatteja, 2 rkl oliiviöljyä ja 1 sitruunan hienoraastettu kuori.
6. Viipaloi 2 rasiaa herkkusieniä ohuesti. Kuumenna paistinpannussa vähän voita ja paista herkkusieniä 5-6 min. Lisää 1 puristettu valkosipulinkynsi, 1 ruukku ruohosipulia (hienonnettua) ja 1/4 tl suolaa.
7. Sekoita risottoon juustoraaste ja lisää suolaa maun mukaan.
8. Viimeistele risotto paistetuilla sienillä ja tarjoile rapean fenkolisalaatin kanssa.
Vinkki: Tarjoa esimerkiksi rapujuhlissa ruokaisampana pääruokana rapujen ohessa!