Sesonkiruoka

Sesonkiruoka on jo pitkään pinnalla ollut trenditermi. Mitä sesonki- tai satokausiruoka oikein sitten on, ja miksi sitä kannattaisi suosia? Entä mistä tietää, mikä on kausiruokaa? Syitä ja tapoja satokausiruokailuun on monia; tässä niistä muutama!

Halpaa, terveellistä ja laadukasta ruokaa

Sesongin kasviksia syömällä säästät rahaa. Kauden tuotteet ovat usein huomattavasti sesongin ulkopuolisia kasviksia, marjoja ja hedelmiä edullisempia. Satokaudella ne ovat myös tuoreempia ja maukkaimmillaan! Kasviksia, hedelmiä ja marjoja ruokavalioon lisäämällä muuttuvat tottumukset kuin huomaamatta kasvispainotteisemmaksi ja terveellisemmäksi.

Luonnollisella kasvukaudellaan vihannekset, kasvikset ja hedelmät ovat parhaimmillaan! Maussa voi huomata usein aivan selkeän eron kasvukauden ulkopuolella tuotettuihin kasviksiin.

Ympäristöystävällisiä kasviksia

Kun suosit tuotteita niiden luonnollisen kasvukauden aikana, tiedät tekeväsi ympäristölle paremman valinnan. Sesongin aikaan kasvisten, hedelmien ja marjojen viljelyyn vaaditaan vähemmän luonnollisista oloista poikkeavaa, ylimääräistä energiankulutusta. Kasvikunnan tuotteiden valinta sesongin mukaan kannattaa paitsi kotimaisten, myös ulkomaisten kasvisten kohdalla.

Sesonkiruokaa – muutakin kuin kasviksia

Ruokasesongit eivät koske pelkästään kasvikunnan tuotteita. Etenkin kotimaisen kalan ja riistan osalta voi myös seurata kausiruokakalenteria. Kalojen osalta kannattaa seurata niiden luonnollisia pyyntiaikoja, kun taas riistan osalta sesongit seuraavat metsästysaikoja.

Suuntaa-antava ohje satokausiruokailuun

Kesällä kannattaa luonnollisestikin nauttia kotimaisista avomaan kasviksista, sekä marjoista ja sesongin kaloista. Uudet perunat, kurkut, salaatit, yrtit ja herneet ovat parhaimmillaan.

Syksyllä satokausikasviksia ovat erilaiset kaalit ja juurekset. Lisäksi hirvestys- ja sorsastuskausi alkavat. Kotimaisia marjoja löytyy vielä hyvin, ja osalla sesonki onkin parhaimmillaan vasta syksymmällä. Omenat ja luumut kypsyvät myös. Älä unohda sieniä; metsämme ovat täynnä erilaisia ruokasieniä!

Talvella kotimaiset kasvikset kannattaa nauttia erilaisina varastovihanneksina; juureksina, kaaleina ja eri tavoin säilytettyinä tuotteina. Kuivatut, pakastetut ja esimerkiksi hapatetut tuotteet ovat ilmastoystävällisempi valinta, kuin esimerkiksi kasvihuoneessa kasvatetut tomaatit. Riistaa on myös hyvin saatavilla useiden metsästyskausien jatkuessa vuodenvaihteeseen asti.

Keväällä kausiruokaa ovat erilaiset idut ja versot, varhaiskaalit sekä ihanat ensimmäiset varhaisperunat. Ulkomaisista kasviksista satokausituotteina kaupasta löytyy usein esimerkiksi parsaa, munakoisoa, kesäkurpitsaa ja kevätsipuleita. Kevät on myös hyvää aikaa nauttia keväällä kutevista kaloistamme.

Kuluttajan valta ja vastuu

Kasvihuoneissa viljellyt tuotteet, joiden luonnollinen kasvukausi ei jatku Suomessa vuoden ympäri, on syytä jättää kauppaan. Jos me kuluttajina suosimme satokausien mukaisia kasviksia ja muita raaka-aineita, muuttuu myös tarjonta vähitellen vastaamaan kulutustamme. Niin kauan, kun valitsemme mieluummin mauttomia, sesongin ulkopuolisia tuotteita, tarjoavat tuottajat ja kaupat niitä. Kun yhä useammat kuluttajat tiedostavat kausiruokailun merkityksen, saamme tarjolle paitsi aina maukkaimpia, tuoreimpia tuotteita, myös ilmastolle ystävällisempää ruokaa.

Ehkä tykkäisit myös näistä artikkeleista:

Honey Factory, ainutlaatuista lajihunajaa

”Hunaja on oivallinen lisä jouluiselle juustotarjottimelle, sillä hunajan entsyymit sitovat viinin ja juuston makumaailman yhteen erityisen herkullisella tavalla!”

Lue lisää

Viltgården, vastuullista lihaa läheltä

Kestävästi ja eettisesti pyydetty riista on paitsi herkullinen, myös ympäristön kannalta verraton vaihtoehto. Aterian alkuperästä ei ole epäselvyyttä!

Lue lisää

Pasta Factory, tuorepastaa rakkaudella

Paras tuorepasta tulee Espoosta! Pasta Factory tekee italialaisella rakkaudella fettuccinet, lasagnelevyt ja linguinet. Näitä pakataan yhtä suurella rakkaudella Sannan Ruokakasseihin!

Lue lisää