Riistaa ympäri vuoden

Kotimainen riistanliha on kestävä valinta lautaselle. Toisin kuin moni luulee, ei riistakausi rajoitu pelkästään syyskuukausiin. Kävimme tutustumassa Viltgårdenin toimintaan ja oppimassa lisää riistasta sekä kestävästä metsästyksestä.

Moni pyrkii vähentämään lihan käyttöään ja samalla siirtymään käytössä kohti parempia valintoja. Riista on tällöin hyvä valinta, ja riistan ostaminen ympäri vuoden on nykyään helpompaa kuin koskaan! Sannan Ruokakassistakin on löytynyt Viltgårdenin peuraa, ja Viltgårdenin sivuilta saa riistanlihaa helposti kotiin toimitettuna.

Riista – ekologinen, kestävä valinta

WWF:n lihaoppaan mukaan kotimaista riistaa voi syödä kohtuudella, ja se on niin ilmaston, monimuotoisuuden, torjunta-aineiden vähentämisen kuin rehevöitymisen hidastamisen kannalta hyvä valinta, jos lihaa haluaa syödä. Etenkin hirvieläinten, metsäkauriin ja valkohäntäpeuran metsästys on Suomessa kestävällä tasolla, säilyttäen kannan elinvoimaisena.

Viltgårdenilta ruokakassiimme päätynyt riista on todellista lähiruokaa. Lähialueen metsistä metsästetty riista viedään suoraan Viltgårdenin tilalle, missä se tarkastetaan valvontaeläinlääkärin toimesta. Viltgårdenissa liha leikataan ja pakataan, ja jäljellä on enää lyhyt kuljetus Inkoosta.

Kestävää metsästystä

Luonto ja sen kunnioittaminen on Viltgårdenille lähellä sydäntä, ja siksi metsästys pyritään toteuttamaan mahdollisimman kestävästi. Kestävä metsästys pitää sisällään niin riistanhoidon kuin valikoivan metsästyksenkin. Riistanhoidolla tarkoitetaan riistan ruokintaa ja sen elinympäristöstä huolehtimista; Viltgårdenin tilalla peuroille ja kauriille on kylvetty riistapeltoja jotka ruokkivat metsän eläimiä vuoden ympäri.

Valikoiva metsästys vaatii riistakannan tuntemista. Valikoivalla metsästyksellä pyritään säilyttämään riistakanta eheänä ja monimuotoisena, mikä varmistetaan esimerkiksi valikoimalla sitä, minkä ikäisiä eläimiä metsästetään. Eri ikäisten riistaeläinten valikoimisen lisäksi myös riistakannan sukupuolijakaumasta huolehditaan.

Metsästys vaatii metsästäjiltä vankkaa tietotaitoa ja kykyä huomioida alueen riistakannan vaatimukset.

Riistaa voi syödä vuoden ympäri

Metsästys- ja pyyntiajat ovat monelle metsästykseen perehtymättömälle tuntemattomia, ja yleinen uskomus on, että riistakausi rajoittuu syyskuukausille. Näin ei kuitenkaan ole; esimerkiksi metsäkauriin, valkohäntäpeuran ja hirven metsästyskaudet jatkuvat tammi-helmikuulle asti.

Lisäksi riista säilyy alhaisen rasvapitoisuutensa vuoksi hyvin pakastettuna, joten riistanlihaa voi nauttia helposti ympäri vuoden. Esimerkiksi Viltgården ostaa lihoja metsästäjiltä, ja tarjoaa pakastettua lihaa kuluttajille ympäri vuoden.

Kestäviä ratkaisuja ja tietoa, helposti

Me Sannan Ruokakassilla puhumme paljon kestävistä valinnoista, ja pyrimme jatkuvasti kehittämään myös ruokakassiemme tuotevalikoimaa entistä parempaan suuntaan. On jokaisen vastuulla ottaa askelia kohti ekologisesti kestävämpää ruokailua kohti, ja me haluamme osaltamme olla tukemassa kaikkia tällä matkalla.

Vuoden 2020 ruokatrendeissäkin näkyy lähes jokaisessa taustalla tiedostava kuluttaminen ja kestävyysteemat, ruoan ja kulutusvalintojemme eettiset ja ympäristövaikutukset. Kysyntää siis on, mutta tietoa ja ratkaisuja on saatava tarjolle entistä helpommin!

Ehkä tykkäisit myös näistä artikkeleista:

Honey Factory, ainutlaatuista lajihunajaa

”Hunaja on oivallinen lisä jouluiselle juustotarjottimelle, sillä hunajan entsyymit sitovat viinin ja juuston makumaailman yhteen erityisen herkullisella tavalla!”

Lue lisää

Viltgården, vastuullista lihaa läheltä

Kestävästi ja eettisesti pyydetty riista on paitsi herkullinen, myös ympäristön kannalta verraton vaihtoehto. Aterian alkuperästä ei ole epäselvyyttä!

Lue lisää

Pasta Factory, tuorepastaa rakkaudella

Paras tuorepasta tulee Espoosta! Pasta Factory tekee italialaisella rakkaudella fettuccinet, lasagnelevyt ja linguinet. Näitä pakataan yhtä suurella rakkaudella Sannan Ruokakasseihin!

Lue lisää