Rapujuhlien aika on nyt

Rapujuhlakausi on nyt kuumimmillaan. Rapukausi kestää suomessa heinäkuun lopusta lokakuun loppuun, ja mikä olisikaan parempi hetki viettää loppukesän juhlaa, kuin pimenevät mutta vielä lämpimät elo-syyskuun vaihteen illat? Vinkeillämme selviät rapujuhlien järjestämisestä, olit sitten jo kokenut konkari tai ensikertalainen.

Juhlapöydän kuningas

Rapujuhlissa pääosassa ovat toki ravut – voit valita, ostatko ravut pakasteina vai tuoreena. Jos juhlat haluaa järjestää edullisemmin tai hieman pienemmällä vaivalla, pakasteravut ovat toimiva valinta. Yleisimmät myytävät ravut ovat täplä- tai jokirapuja. Täpläravut ovat usein hieman jokirapuja edullisempia, mutta hintaan vaikuttaa myös rapujen koko ja rapujen saatavuus.

Pakasteravut on helppo sulattaa jääkaapissa. Tuoreet ravut puolestaan keitetään suolavedessä juuri ennen tarjoilua. Rapujen keitinveteen löytyy myös useita erilaisia reseptejä, eikä juhlissa tarvitse tyytyä perinteisimpään suolaveteen, jos kokeilunhalua löytyy. Myös pakasterapuja varten löytyy nykyään erilaisia liemiohjeita, joiden avulla saa makua rapuihin sulatuksen yhteydessä.

Rapuja syödään usein paahtoleivän ja voin tai tuorejuuston kera, tillillä maustettuna. Ruukkutilli käy mainiosti, mutta näyttävämmän ja perinteisemmän kattauksen saa loihdittua kruunutillillä.

Vaikka rapujen ohessa on mukavaa viettää aikaa ja seurustella ystävien kanssa, rapujen kuoriminen ja syönti on kuitenkin hidasta, eivätkä ne ole erityisen ruokaisia. Siksi rapujuhlien menu onkin syytä suunnitella huolella, eikä luottaa pelkkien rapujen voimaan juhlijoiden vatsan täyttämisessä.

Rapujen kuoriminen ja juhlien etiketti

Rapujen kuoriminen voi vaikuttaa haasteelliselta etenkin ensikertalaisen silmin. Siksi onkin hyvä käydä rapujen kuoriminen läpi rapujuhlien alussa. Kokeneemmat rapujuhlijat voivat neuvoa kokemattomampia. Myös muusta rapujuhlien etiketistä on hyvä neuvoa noviiseja. Muista myös, että tavat ja perinteet vaihtelevat rapujuhlaseurueittain!

Mitä tarjota rapujen kanssa?

Koska rapujen syöminen on, kuten edellä mainittu, aikaa vievää puuhaa, on hyvä varata pahimman nälän viemiseksi alkuruoka. Riippuen rapujuhlien ajankohdasta, hyödynnä esimerkiksi sesonkituotteita ja tee niistä keitto; kermainen kanttarellikeitto tai erilaiset juureksista valmistetut keitot, kuten mustajuurikeitto ovat täydellinen aloitus rapujuhlille.

Kauden raaka-aineista voi hyvin loihtia myös esimerkiksi sienirisoton tai lohikeiton, jotka toimivat hyvin joko pienempänä alkuruokana ennen rapuja, tai rapujen ohessa ruokaisampana pääruokana.

Itse rapujen kanssa on hyvä tarjota esimerkiksi ruokaisampaa salaattia ja vaikkapa suolaista piirasta. Sienipiirakka tai ruotsalaisista rapupöydistä Suomeen levinnyt Västerbotten-juustopiirakka ovat täydellinen pari rapujen kanssa.

Myös jälkiruoassa on hyvä huomioida kauden raaka-aineet. Perinteinen mustikkapiirakka tai omenahyve vaniljakastikkeella ovat aina varmoja valintoja. Myös muut marjaherkut ovat helppo tapa kruunata juhlaillallinen – kokeile vaikka valkosuklaavaahtoa herukoiden kera.

Kattaus ja koristeet kruunaavat rapujuhlat

Rapujen nauttiminen on melko sottaista puuhaa, joten vesikipot käsien puhdistusta varten sekä rapulaput eivät ole lainkaan turhia. Myös rapuveitset on syytä muistaa kaikille ruokailijoille. Lautasia on hyvä varata tarpeeksi reilusti, sillä rapujen kuoret vievät myös tilaa.

Rapukauden myötä kaupat ovat täynnä rapujuhlien koristeluun sopivia tarvikkeita, rapukoristeisia lautasia ja muita teemaan sopivia tuotteita. Suosittelemme kuitenkin, että säästät luontoa ja jätät kertakäyttöastiat ostamatta – rapujuhlien tunnelman voi hyvin luoda normaaleilla astioilla, punaisilla lautasliinoilla, valkoisella pöytäliinalla sekä ripustamalla lyhtyjä ja sytyttämällä kynttilöitä. Monissa rapujuhlissa laulut kuuluvat illanviettoon. Jos tulostat lauluvihkoja, ne voi hyvin säilyttää tulevien vuosien juhlia varten.

+ Vegaanin rapujuhlat

Rapujuhlien tunnelmaan voi päästä, vaikka itse rapuja ei nautittaisikaan. Ravuttomissa rapujuhlissa alku- ja pääruokien sekä jälkiruoan soveltaminen vegaaniseksi versioksi on usein helppoa, mutta millä korvata itse ravut? Seurustelun oheen sopivaa sormiruokaa ravuttomiin juhliin ovat esimerkiksi kokonaiset latva-artisokat, joiden suomuja voi dipata – muistathan varata tarjolle myös vegaanista dippiä maun mukaan! Myös perinteiset apposet, eli keitetyt herneenpalot, ovat mukavaa sormiruokaa niille, jotka ravuista eivät välitä – ja miksipä eivät myös niille, jotka syövät myös rapuja!

Mistä rapujuhlaperinteet tulevat?

Rapujuhlaperinne on rantautunut Suomeen Ruotsista. Perinteisesti rapujuhlat ovat olleet melkoisen riehakkaita juhlia, joihin ovat vahvasti kuuluneet myös erilaiset alkoholijuomat ja snapsit sekä juomalaulut. Ruotsista rapujuhla, ”kräftskiva”, levisi vähitellen ensin suomenruotsalaiselle väestölle ja sittemmin laajemmin suomalaisten loppukesän ja syksyn illanviettoihin. Myös Baltian maissa vietetään vastaavanlaisia juhlia.

Ehkä tykkäisit myös näistä artikkeleista:

Sannan Ruokakassin toiminta päättyy

Haluamme kiittää kaikkia asiakkaitamme viimeisen 11 vuoden aikana. Näiden vuosien aikana Sannan Ruokakassi on ilahduttanut ja helpottanut tuhansien arkea. Toimintamme…

Lue lisää

Tilaa, kokkaa ja nauti! Emma Gaalan kotimainen menu nyt Sannan Ruokakassissa

Sannan Ruokakassi sponsoroi kotimaisen musiikin suurinta juhlaa, Emma Gaalaa, joka pidetään perjantaina 6.5. Helsingin Jäähallissa. Gaalassa jaetaan palkinnot vuoden kovimmille…

Lue lisää

Näin teemme arjestasi ihanampaa

Oletko ajatellut, että ihan tavallisista arkipäivistä olisi mukava nauttia hieman enemmän? Ehkä oletkin keksinyt arjen piristämiseen jo monta tapaa: kävelylenkit…

Lue lisää