Rapujuhlissa pääosassa ovat toki ravut – voit valita, ostatko ravut pakasteina vai tuoreena. Jos juhlat haluaa järjestää edullisemmin tai hieman pienemmällä vaivalla, pakasteravut ovat toimiva valinta. Yleisimmät myytävät ravut ovat täplä- tai jokirapuja. Täpläravut ovat usein hieman jokirapuja edullisempia, mutta hintaan vaikuttaa myös rapujen koko ja rapujen saatavuus.
Pakasteravut on helppo sulattaa jääkaapissa. Tuoreet ravut puolestaan keitetään suolavedessä juuri ennen tarjoilua. Rapujen keitinveteen löytyy myös useita erilaisia reseptejä, eikä juhlissa tarvitse tyytyä perinteisimpään suolaveteen, jos kokeilunhalua löytyy. Myös pakasterapuja varten löytyy nykyään erilaisia liemiohjeita, joiden avulla saa makua rapuihin sulatuksen yhteydessä.
Rapuja syödään usein paahtoleivän ja voin tai tuorejuuston kera, tillillä maustettuna. Ruukkutilli käy mainiosti, mutta näyttävämmän ja perinteisemmän kattauksen saa loihdittua kruunutillillä.
Vaikka rapujen ohessa on mukavaa viettää aikaa ja seurustella ystävien kanssa, rapujen kuoriminen ja syönti on kuitenkin hidasta, eivätkä ne ole erityisen ruokaisia. Siksi rapujuhlien menu onkin syytä suunnitella huolella, eikä luottaa pelkkien rapujen voimaan juhlijoiden vatsan täyttämisessä.
Rapujen kuoriminen ja juhlien etiketti
Rapujen kuoriminen voi vaikuttaa haasteelliselta etenkin ensikertalaisen silmin. Siksi onkin hyvä käydä rapujen kuoriminen läpi rapujuhlien alussa. Kokeneemmat rapujuhlijat voivat neuvoa kokemattomampia. Myös muusta rapujuhlien etiketistä on hyvä neuvoa noviiseja. Muista myös, että tavat ja perinteet vaihtelevat rapujuhlaseurueittain!