Paras pullataikina ja vinkit!

Aina tarvitaan pullaa! Siksipä hallussa on hyvä olla perusvarma pullataikina, jolla onnistut aina.

Tiesitkö, että pullataikinaa voi myös pakastaa? Jos haluat pakastaa valmista pullataikinaa pahan päivän varalle, tee se kohotuksen jälkeen. Kun taikina on kohonnut, siirrä se pöydälle ja vaivaa hieman, jotta suurin ilmavuus katoaa. Jaa taikina vaikkapa kahteen osaan ja pakasta toinen puolikas tiiviisti suljetussa pakastepussissa.

Kun pullanhimo jälleen iskee, anna taikinan sulaa hyvin kulhossa. Leivo tavalliseen tapaan.

Hyviä täytteitä ja versioita? Tässä suosikkimme:

Mustikkapullat: sekoita 200 g sulatettuja pakastemustikoita, 2 rkl sokeria ja 1 rkl perunajauhoja. Kasta juomalasin pohja jauhoihin ja paina se pyöreään pullaan tehdäksesi paikan täytteelle. Lusikoi mustikkatäytettä pullan syvennykseen ja voitele reunat kananmunalla. (Tuplaa täytteen ainekset tarvittaessa.)

Rahkapullat: Sekoita kulhossa 250 g maitorahkaa, 1/2 dl sokeria, 1 tl vaniljasokeria ja 1 kananmuna. Täytä kuten mustikkapullat (ks. yllä) ja voitele reunat.

Dallaspullat: Sekoita 150 g huoneenlämpöistä voita, 250 g huoneenlämpöistä rahkaa, 1,5 dl sokeria, 2 tl vaniljasokeria ja 1 dl paistonkestävää vaniljakreemijauhetta kulhossa. Levitä täyte kaulitulle pullataikinalevylle. Rullaa ja paloittele. Siirrä leivinpaperilla vuoratulle pellille ja kohota 10-15 min. Voitele kananmunalla. Paista 200-asteisessa uunissa noin 12 min tai kunnes pullat ovat kypsiä ja kauniin värisiä.

Voisilmäpullat: Paina kohonneiden ja kananmunalla voideltujen pikkupullien keskelle nokare voita. Ripottele päälle runsaasti tavallista sokeria. Paista tavalliseen tapaan, 200-asteisessa uunissa noin 10-12 min tai kunnes pullat ovat kypsiä ja kauniin värisiä.

Korvapuustit: katso ohje täältä!

Bostonpullat: Tee kuten korvapuustit, mutta leikkaa rullasta suoria paloja. Aseta palat leikkuupinta ylöspäin voideltuun uunivuokaan niin, että jätät pullien väliin hieman tilaa. Uunissa ne paistuvat kakuksi kevyesti kiinni toisiinsa. Kuorruta bostonkakku tomusokeri-vesi-kuorrutteella.

Ja täältä näet hyvän ehdotuksen laskareiksi, aka laskiaispulliksi!

Paras pullataikina

5 dl täysmaitoa

50 g tuorehiivaa tai 2 pss kuivahiivaa

2 dl sokeria

1 kananmuna

1 rkl kardemummaa

1 tl suolaa

n. 14-16 dl vehnäjauhoa (ks. vinkki)

200 g pehmeää voita

Voiteluun ja päälle:

1 kananmuna

(1 dl raesokeria)

Tee näin:

  1. Ota kaikki ainekset huoneenlämpöön vähintään 30 min ennen leipomista.
  2. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi (jos käytät kuivahiivaa, lämmitä maito reilusti kädenlämpöiseksi).
  3. Murenna lämpimään maitoon hiiva tai kaada joukkoon kuivahiiva. Lisää sokeri, kananmuna, kardemumma ja suola. Sekoita tasaiseksi.
  4. Lisää 2 dl vehnäjauhoa ja vatkaa vispilällä kuohkeaksi. Siirrä sen jälkeen taikina yleiskoneen kulhoon.
  5. Pyöritä taikinaa yleiskoneessa taikinakoukulla hitaalla teholla ja lisää jauhot 1 dl kerrallaan. Jos vaivaat taikinan käsin, saatat tarvita hieman enemmän jauhoja (ks. vinkki).
  6. Vaivaa taikinaa yleiskoneella ainakin 10 min. Lisää vaivaamisen lomassa pehmeä voi nokareina. Vaivaa taikinaa kunnes se on kimmoisaa mutta pehmeää (pullataikinaan täytyy muodostua hyvä sitko ja sen pitää irrota helposti kulhon reunoista ja taikinakoukusta).
  7. Pysäytä yleiskone ja pyöräytä taikina tasaiseksi palloksi. Peitä leivinliinalla ja jätä lämpimään, vedottomaan paikkaan kohoamaan 45-60 minuutiksi.

Vinkki: Jos teet taikinan yleiskoneella ja olet lisännyt jauhoja 14 dl ja vaivannut noin 10 min, nosta taikinakoukku ylös ja ripottele taikinan päälle noin 1/2 dl vehnäjauhoa. Pyöräytä jauhojen avulla taikina palloksi. Voi olla, ettei sinun tarvitse vaivata enempää jauhoja taikinaan, vaan sinulla on pehmeä, kuohkea taikina, jonka voit jättää kohoamaan.

Katso muunteluvinkit ylempää! Tai tee tavallisia pikkupullia näin:

  1. Jaa taikina paloihin ja pyörittele paloista paksuhkoja tankoja jauhoja apuna käyttäen. Pilko tangot paloiksi, ja pyörittele paloista pullia leivinpaperin päälle. Peitä leivinliinalla ja jätä kohoamaan 10 minuutiksi.
  2. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Riko voitelua varten kananmuna pieneen kulhoon ja voitele pullat kananmunalla esim. silikonista pullasutia apuna käyttäen. Ripottele pinnalle halutessasi raesokeria.
  3. Paista pullia 10-12 min tai kunnes ne ovat kypsiä ja kauniin värisiä. Tarkkaile pullia paistamisen aikana, sillä uunien lämpötiloissa on hieman eroja. Kokeilemalla löydät oman uunisi parhaan lämpötilan ja paistoajan.

Inspiroiko tämä sisäistä leipuriasi? Laajenna kokkaamiseen ja kokeile Sannan Ruokakassin innostavia reseptejä ja helppoa ruuanlaittoa. Tilauksen teet kätevästi täällä!

Ehkä tykkäisit myös näistä artikkeleista:

Tilaa, kokkaa ja nauti! Emma Gaalan kotimainen menu nyt Sannan Ruokakassissa

Sannan Ruokakassi sponsoroi kotimaisen musiikin suurinta juhlaa, Emma Gaalaa, joka pidetään perjantaina 6.5. Helsingin Jäähallissa. Gaalassa jaetaan palkinnot vuoden kovimmille…

Lue lisää

Näin teemme arjestasi ihanampaa

Oletko ajatellut, että ihan tavallisista arkipäivistä olisi mukava nauttia hieman enemmän? Ehkä oletkin keksinyt arjen piristämiseen jo monta tapaa: kävelylenkit…

Lue lisää

Bakerikan kotibilekeksit nyt Sannan Ruokakassissa

Erika Poussa, 24, on huikea nuori yrittäjä. Hän perusti Bakerika-leivontayrityksensä jo 17-vuotiaana, ja avasi hiljattain ensimmäisen oman kahvilan Helsingissä osoitteessa…

Lue lisää