Näin syöt lihaa vastuullisemmin

Miten lihaa voi syödä ekologisemmin? Kokosimme yhteen vinkkejä, jotka auttavat tekemään vastuullisia valintoja lihahyllyllä myös lihattoman lokakuun jäädessä taakse.

Liha on suomalaisen ruokakulttuurin kulmakiviä ja keskeinen ainesosa monessa suosikkireseptissä. Hiljattain lihan ekologisuus on kuitenkin herättänyt keskustelua. Miten lihalla voi kokata vastuullisemmin? Millaisia valintoja lihansyöjä pystyy tekemään ympäristön hyväksi?

Lihan laatumerkintöjä ei toistaiseksi ole päätähuimaava määrä. Toisin kuin esimerkiksi kananmunien osalta, et pakkauksen perusteella pysty tietämään tarkalleen, minkälaisista olosuhteista liha on lautasellesi päätynyt. On kuitenkin olemassa keinoja, joilla voit tehdä lihansyönnistä vastuullisempaa. Kurkkaa vinkkimme alapuolelta!

1. Valitse luomu

Pyri valitsemaan lihapakkaus, joka sisältää luomumerkinnän. WWF:n laatima lihaopas paljastaa, että luomumerkki on jopa kotimaisuutta tärkeämpi valintakriteeri. Luomutiloja on Suomessa rajoitettu määrä, joten et välttämättä löydä luomulihaa kaikkialta. Kurkkaa ensi kerralla, onko sitä saatavilla omassa lähikaupassasi!

Luomumerkki kertoo ensisijaisesti eläinten kasvuolosuhteista ja hyvinvoinnista. Luomueläimen annetaan elää lajilleen tyypillistä elämää. Se saa runsaasti ulkoiluaikaa, liikkumatilaa ja lajilleen sopivaa ruokaa. Lisää tietoa luomulihasta löydät täältä.

2. Suosi valkoista lihaa

Valkoinen liha on punaista lihaa ympäristöystävällisempi vaihtoehto sen tuotannon tehokkuuden ansiosta. Siipikarjan tuotanto on päästöiltään pienintä, kun ympäristölle kaikista kuormittavinta on taas naudanliha.

Jos broileri tai kalkkuna maistuu, pyri lisäämään sitä lautasellesi useammin. Valkoinen liha ei ole hyväksi vain ympäristölle: se on myös terveydelle punaista lihaa parempi vaihtoehto.

3. Kokeile riistaa

Kestävästi pyydetty riista, kuten hirvi, metsäkauris tai valkohäntäkauris, on hyvä vaihtoehto vastuulliselle lihansyönnille, WWF kertoo. Riista kiehtoo monia, mutta usein sen saatavuus aiheuttaa haasteita. Pidä silmällä paikallisia lihatiskejä ja kaupan pakastehyllyä. Riista-ilmoituksia saatat myös löytää netistä, kuten osoitteesta riistaruoka.fi. Lisäksi nykyään löytyy paljon toimijoita, joilta riistaa voi tilata suoraan kotiin – kävimme tutustumassa näistä yhteen!

4. Käytä lihaa kohtuudella

Helppo keino käyttää lihaa ekologisesti on käyttämällä sitä yksinkertaisesti hieman vähemmän. On väistämätön tosiasia, että lihantuotanto on ympäristölle raskasta. Kokeile jättää kalenteriin välipäiviä, jolloin syöt lihan sijasta jotain muuta. Vaihtelu ei ole ainoastaan ekologinen valinta: se on myös hyödyksi terveydelle ja tuo monipuolisuutta arkiseen ruoanlaittoon.

Jos kaipaat inspiraatiota kasviksilla kokkaamiseen, kurkkaa esimerkiksi kukkakaalilasagne tai vege-ramen Sannan reseptipankista!

 

 

Lähde: Me NaisetWWF

Ehkä tykkäisit myös näistä artikkeleista:

Honey Factory, ainutlaatuista lajihunajaa

”Hunaja on oivallinen lisä jouluiselle juustotarjottimelle, sillä hunajan entsyymit sitovat viinin ja juuston makumaailman yhteen erityisen herkullisella tavalla!”

Lue lisää

Viltgården, vastuullista lihaa läheltä

Kestävästi ja eettisesti pyydetty riista on paitsi herkullinen, myös ympäristön kannalta verraton vaihtoehto. Aterian alkuperästä ei ole epäselvyyttä!

Lue lisää

Pasta Factory, tuorepastaa rakkaudella

Paras tuorepasta tulee Espoosta! Pasta Factory tekee italialaisella rakkaudella fettuccinet, lasagnelevyt ja linguinet. Näitä pakataan yhtä suurella rakkaudella Sannan Ruokakasseihin!

Lue lisää