Mitä kimchi on?

Kimchi on jo pitkään ollut trendiruokaa, mutta mitä se oikeastaan on? Mistä se on lähtöisin, ja mistä kimchi valmistetaan?

Kimchi on kasvattanut suosiotaan Suomessa viime vuosina, ja samalla kun muutkin fermentoidut ja hapatetut tuotteet, myös tämä korealainen hapatettu kiinankaali on noussut todelliseksi trendiruoaksi! Se on myös epävirallisesti julistettu maailman terveellisimmäksi ruoaksi.

Kimchi, Etelä-Korean kansallisruoka

Kimchiin törmää lähes väistämättä korealaista ruokaa syödessään. Sen juuret ovat jopa noin 1500 vuoden päässä, 600-luvulla, mutta 1600-luvulla kimchin valmistus ja käyttö yleistyi. Alunperin tarkoituksena oli säilöä vihanneksia talven varalle, ja siksi kimchi valmistettiin vuosittain tiettyyn aikaan. Kimcin nimikin on todennäköisesti lähtöisin sanasta jimchae, mikä tarkoittaa suolattuja vihanneksia. Kimchintekokausi eli kimjang on nykyään Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalla.

Kimchejä on useita erilaisia, mutta yleisin kimchi sisältää kiinankaalia, inkivääriä, chiliä, kevätsipulia ja valkosipulia. Monesti kimchi sisältää myös kalakastiketta. Jotkin kimchilajit sisältävät esimerkiksi porkkanaa, retiisiä, kurkkua tai omenaa. Lajikkeet ja valmistustavat sekä koostumus vaihtelevat hieman alueittain.

Vaikka kimchillä on alunperin ollut elintärkeä merkitys korealaisten ravinnonsaannille talviaikaan, on sillä edelleen tärkeä rooli kulttuurin näkökulmasta. Kimchin valmistus on taito, joka periytyy perheen sukupolvelta toiselle, ja samoin jokaisella perheellä on oma resepti. Kimchin valmistus yhdistää perheitä ja on osa kulttuurikasvatusta. Lisäksi Etelä-Korealaiset kokevat kimchin tärkeänä tapana erottautua viereisestä Kiinasta.

Mihin kimchiä käytetään?

Kimchiä tarjoillaan usein lisukkeena tai vaikka riisin kanssa sellaisenaan, mutta se sopii myös keittojen, patojen, munakkaiden ja muiden ruokien sekaan makua antamaan. Kokeile kesällä esimerkiksi grilliruoan kera!

Fermentoinnilla terveysvaikutuksia?

Fermentointi eli hapattaminen on ollut pinnalla jo useamman vuoden. Hapattaminen on vanha säilömisen keino, joka lisää probioottien ja suolistolle hyvien maitohappobakteerien määrää ruoassa. Sanotaanpa sen myös auttavan esimerkiksi ihon hyvinvointiin!

Fermentointi eli hapattaminen perustuu käymisreaktioon. Hapattaminen laskee tuotteen pH-tason alhaiseksi, jolloin haitallisten bakteerien toiminta estyy. Maitohappokäymisen avulla valmistettava hapankaali on yksi tunnetuimmista fermentoiduista ruoista, ja myös trendijuoma kombucha on hapattamalla valmistettu.

Ehkä tykkäisit myös näistä artikkeleista:

Tilaa, kokkaa ja nauti! Emma Gaalan kotimainen menu nyt Sannan Ruokakassissa

Sannan Ruokakassi sponsoroi kotimaisen musiikin suurinta juhlaa, Emma Gaalaa, joka pidetään perjantaina 6.5. Helsingin Jäähallissa. Gaalassa jaetaan palkinnot vuoden kovimmille…

Lue lisää

Näin teemme arjestasi ihanampaa

Oletko ajatellut, että ihan tavallisista arkipäivistä olisi mukava nauttia hieman enemmän? Ehkä oletkin keksinyt arjen piristämiseen jo monta tapaa: kävelylenkit…

Lue lisää

Bakerikan kotibilekeksit nyt Sannan Ruokakassissa

Erika Poussa, 24, on huikea nuori yrittäjä. Hän perusti Bakerika-leivontayrityksensä jo 17-vuotiaana, ja avasi hiljattain ensimmäisen oman kahvilan Helsingissä osoitteessa…

Lue lisää