Maustaminen: parhaat vinkkimme

Moni meistä luottaa muutamaan vakiomausteeseen. Mausteista ja yrteistä voi kuitenkin saada irti paljon enemmänkin! Samalla ruokiin saa aivan uusia ulottuvuuksia ja makumaailmoja. Ota siis seuraavaksi haasteeksi kehittää itseäsi ruoanlaittajana maustamisen saralla!

Maustaminen on hyvä aloittaa varovaisesti ja vähitellen. Perusmausteilla on vaikea epäonnistua, ja taidot kehittyvät vähitellen kokeilemalla. Lopulta oma ”maustesilmä” voi kehittyä niin hyväksi, että voit yhdistellä eri mausteita tai jopa tehdä omia mausteseoksia! Muistathan myös, että jokaisen omat makumieltymykset ovat erilaiset.

Harjoitus tekee mestarin

Maustaminen on taito, jossa harjoitus tekee mestarin. Aloita varovasti, muutamalla perusmausteella, ja muista maistaa ruokaa myös valmistusvaiheessa tarkistaaksesi mausteiden määrän. Anna mausteiden aina imeytyä rauhassa, ennen kuin lähdet lisäämään niitä.

Maustamisen perusteet

Kokonaiset mausteet, kuten kokonaiset pippurit, ovat usein ruoanlaiton alussa lisättäviä. Silloin ne ehtivät maustaa ruokaa koko valmistuksen tai haudutuksen ajan. Jauhetut ja rouhitut mausteet sekä yrtit taas lisätään ruoanlaiton loppuvaiheessa. Yrteistä on iloa myös valmiin ruoan päällä ja seassa.

Suola kannattaa lisätä vasta valmiiseen ruokaan, ja myös sen kanssa maistaminen on tärkeää oikean määrän varmistamiseksi. Osa mausteseoksista sisältää myös suolaa, joten kannattaa olla tarkkana!

Kun lisäät mausteita ruokaan, älä kaada niitä suoraan purkista, vaan aina mitan tai vaikka kämmenen kautta. Mikään ei harmita yhtä paljon, kuin suolapurkista tai chilijauhemyllystä suoraan kattilaan lipsahtanut puoli purkillista maustetta.

Älä lähde ylimaustamaan

Kun perusmausteet tuntuvat jo tutuilta, saattaa intoa helposti löytyä enemmän kuin osaamista. Ole siis varovainen, ettet ylimausta ruokaa. Liian monen mausteen käyttö sekoittaa helposti ruoan maut, eikä päästä todellisia makuja oikeuksiinsa. Meiran suositus on, että etenkin aluksi maustamisessa käyttää maksimissaan viittä eri maustetta.

Esimerkkejä mausteista ja niiden yhdistämisestä eri ruokiin

Chilihiutaleet sopivat lähes kaikkiin ruokiin. Liharuoista etenkin erilaiset wokit, itämaiset ruoat ja kastikkeet sekä grillatut lihat rakastavat chilijauhetta. Sopii chili toki myös kalan kylkeen, etenkin grillatulle ja paistetulle kalalle. Kokeile rohkeasti myös kasvisruoissa!

Curry sopii mainiosti etenkin kanan kanssa, mutta kokeile rohkeasti myös porsaan ja lampaan kanssa. Erilaiset intialaiset kasvisruoat toimivat myös mainiosti curryn kera. Testaa riisin maustamista currylla, saat myös kauniin keltaisen värin.

Jauhettu inkivääri on täydellinen makupari aasialaisille ruoille ja wokeille. Myös riisin mausteena se on erittäin toimiva. Toimii lisäksi antamassa makua erilaisissa kuumissa juomissa.

Jauhettua kanelia kannattaa kokeilla jälkiruokien lisäksi myös erilaisissa liharuoissa. Aasialaisissa ja meksikolaisissa liharuoissa ja kastikkeissa, sekä kasvispadoissa kaneli antaa mukavaa lisämakua.

Jauhettu korianteri jakaa välillä mielipiteitä, mutta korianterin ystävä käyttää sitä helposti yhdistellen kaikkien proteiininlähteiden kanssa, etenkin aasialaistyylisissä ruoissa.

Juustokumina sopii parhaiten naudanlihan, kanan tai kasviskeittojen kylkeen. Kokeile myös leipoessasi leipää!

Paprikajauhe on omiaan paistetun ja grillatun lihan kanssa, mutta toimii myös kastikkeissa sekä kalan kanssa. Jos teet itse salaattikastiketta, kokeile lisätä siihen paprikajauhetta! Sopii hyvin myös perunan kanssa.

Ota oppia muilta

Kaikkea ei tietenkään tarvitse opetella ”kantapään kautta”. On täysin okei luottaa aluksi resepteihin, ja hakea tuntumaa mausteiden käyttöön tätä kautta.

Helppo tapa kehittää omia maustamistaitoja on myös tilata esimerkiksi Sannan Ruokakassin Maukaskassi. Selkeitä reseptejä seuraamalla opit vähitellen yhdistelemään erilaisia mausteita ja makuja. Samalla löydät ne makuyhdistelmät, jotka ovat juuri omaan mieleen, ja pikku hiljaa huomaat osaavasi soveltaa maustamisen kanssa myös itse!

Jokaisen makumieltymyksiin vaikuttaa vahvasti tottumus ja tavat, ympäröivä ruokakulttuuri. Uuden kokeilu avartaa maailmaa! Kun maustamisen perusteet alkavat olla hallussa, ole siis rohkea ja hae inspiraatiota myös muista ruokakulttuureista.

-Sanna

Ehkä tykkäisit myös näistä artikkeleista:

Sannan Ruokakassin toiminta päättyy

Haluamme kiittää kaikkia asiakkaitamme viimeisen 11 vuoden aikana. Näiden vuosien aikana Sannan Ruokakassi on ilahduttanut ja helpottanut tuhansien arkea. Toimintamme…

Lue lisää

Tilaa, kokkaa ja nauti! Emma Gaalan kotimainen menu nyt Sannan Ruokakassissa

Sannan Ruokakassi sponsoroi kotimaisen musiikin suurinta juhlaa, Emma Gaalaa, joka pidetään perjantaina 6.5. Helsingin Jäähallissa. Gaalassa jaetaan palkinnot vuoden kovimmille…

Lue lisää

Näin teemme arjestasi ihanampaa

Oletko ajatellut, että ihan tavallisista arkipäivistä olisi mukava nauttia hieman enemmän? Ehkä oletkin keksinyt arjen piristämiseen jo monta tapaa: kävelylenkit…

Lue lisää