Maistelussa Oddlygood Dream Fraiche, toimiiko kuin unelma?
Sannan Ruokakassi testaa innoissaan uusia vegaanisia innovaatioita aina tilaisuuden tullen. Osa kotimaisista huipputuotteista esiintyykin säännöllisesti ruokalistoillamme.
Rakastamme Texmex-ruokaa, intialaisittain maustettuja patoja sekä esimerkiksi kreikkalaista ruokaa tsatsikin kera. Näitä reseptejä näetkin menuissamme usein! Käytämme niissä muun muassa ranskankermaa, kermaviiliä ja turkkilaista jogurttia. Siispä tulemme aina iloisiksi, kun valikoimiin tulee uusia maidottomia eli vegaanisia ”hapankermoja”.
Ensi viikolla kaikki asiakkaammekin pääsevät maistamaan uutta Valion Oddlygood Dream Fraichea, kaurapohjaista vegaanista ranskankermaa. Lähetämme purkillisen maistiaiseksi jokaisen toimituksemme mukana.
Dream Fraiche sopii mahtavasti menussamme olevan Lämmittävän linssicurryn päälle. Tämä vegaaninen linssipata on lupa maustaa vahvasti, sillä raikkaat päällysteet viilentävät ihanasti makuhermoja.
Alla näet oman linssicurryreseptimme lisäksi houkuttelevan kokoelman Valion kehittelemiä Oddlygood Dream Fraiche -reseptejä. Kokeile!

Vegaaninen sitruunapasta
4 annosta
Ainekset:
400 g nauhapastaa
1 sitruunan mehu ja kuoriraaste
2 rkl öljyä
2 valkosipulinkynttä
2 rkl tuoretta inkivääriä hienonnettuna
1 tl juoksevaa hunajaa
¼ tl suolaa
1 tl kurkumaa
mustapippuria myllystä
1 prk (200 g) Valio Oddlygood Dream Fraichea
1 dl pastan keitinvettä
½ ruukkua tuoretta basilikaa
Tee näin:
- Keitä pasta runsaassa ja suolatussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan, noin 10 min. Ota keitinvettä talteen.
- Sillä välin raasta hyvin pestyn sitruunan kuori ja purista mehu. Kuullota pannulla öljyssä valkosipulit ja lisää inkivääri, sitruunan kuoriraaste ja mehu sekä mausteet. Lisää lopuksi Dream Fraiche ja keitinvesi, kuumenna.
- Valuta valmis pasta ja lisää se pannulle sitruunakastikkeen joukkoon. Pyöräytä sekaisin. Viimeistele tuoreella basilikalla.

Vegaaninen Texmex-pelti
4 annosta
Ainekset:
300 g kukkakaalia paloiteltuna
250 g broccolinia eli varsiparsakaalia
2 paprikaa lohkoina
150 g sokeriherneitä tai salaattiherneitä
1 punainen chili
½ dl öljyä
½ pss (à 28 g) taco-mausteseosta
1 pss nacho-sipsejä
150 g salsakastiketta
150 g guacamolea
1 prk (200 g) Valio Oddlygood Dream Fraichea
1 ruukku tuoretta korianteria
Tee näin:
- Levitä kukkakaalipalat, broccolinit, sokeriherneet ja paprikalohkot pellille leivinpaperin päälle. Hienonna chili ja levitä kasvisten päälle.
- Sekoita öljy ja taco-mausteseos. Lusikoi kasvisten pintaan. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla noin 15 min.
- Ota pelti pois uunista. Viimeistele ruoka nachoilla, salsalla, guacamolella, Dream Fraichella ja tuoreilla korianterinlehdillä.

Vegaaninen pizza bianco
2 pyöreätä pizzaa
Ainekset taikina:
25 g tuorehiivaa
2 dl vettä
½ tl suolaa
5 dl vehnäjauhoja
3 rkl oliiviöljyä
Täyte:
1 prk (200 g) Valio Oddlygood Dream Fraiche
½-1 pss Valio Oddlygood Veggie raastetta
3-4 valkosipulinkynttä
100 g latva-artisokkaa öljyssä
1 sitruunan kuori raastettuna
Ripaus hiutalesuolaa
10 kpl tuoreita salvianlehtiä
Tee näin:
- Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita joukkoon muut taikinan ainekset ja vaivaa taikina kimmoisaksi.
- Anna taikinan kohota hyvin liinan alla.
- Kauli kaksi pyöreää pizzapohjaa ja nosta ne leivinpaperin päälle uunipelleille. Anna kohota täytteen valmistamisen ajan.
- Levitä pohjille Dream Fraiche ja Veggie raaste.
- Viipaloi valkosipulit ja valuta artisokat. Levitä pizzoille. Mausta raastetulla sitruunankuorella ja ripauksella hiutalesuolaa. Levitä lopuksi pinnalle tuoreet salvianlehdet.
- Paista pelti kerrallaan alalämmöllä 225-asteisen uunin alatasolla noin 15 min tai kunnes pizza on kypsä.
- Tarjoa sellaisenaan tai raikkaan salaatin kanssa.

Vegaaninen tsatsiki
4 annosta
Ainekset:
1 prk (200 g) Valio Oddlygood Dream Fraichea
½ kurkkua raastettuna
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
6 kivetöntä kalamata-oliivia hienonnettuna
½ sitruunan mehu
Mustapippuria myllystä
Tuoretta minttua
Tee näin:
- Lusikoi dream fraiche kulhoon. Puristele kurkkuraasteesta pois ylimääräinen neste.
- Yhdistä kaikki ainekset.
- Tarjoa dippinä tai uuniperunan täytteenä.

Lämmittävä linssicurry raikkailla höysteillä
4 annosta
Ainekset:
1 iso tai 2 pienempää sipulia
3-4 valkosipulinkynttä
3 porkkanaa
1 pala inkivääriä
2 pkk (à 380 g) kypsiä säilöttyjä punaisia linssejä
2 rkl rypsiöljyä
1-2 rkl intialaista mausteseosta (esim. Tikka Masala) tai sekoitus garam masalaa, korianteria, juustokuminaa ja chilijauhetta
250 ml kookosmaitoa
2 dl vettä
Päälle:
1 kurkku
1 ruukku tuoretta korianteria
2 limettiä
1 prk (200 g) Valio Oddlygood Dream Fraichea
Tarjoiluun:
300 g basmatiriisiä
7 dl vettä
1/2 tl suolaa
Tee näin:
- Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuori ja raasta inkivääriä, kunnes saat 2 rkl raastetta. Kuori porkkanat ja pilko pieniksi kuutioiksi. Huuhdo ja valuta linssit siivilässä.
- Mittaa 7 dl vettä kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Kun vesi kiehuu, lisää 300 g basmatiriisiä ja ripaus suolaa. Peitä kannella. Keitä 11-12 min kunnes riisi on kypsää ja vesi on imeytynyt riisiin. Pidä peitettynä tarjoiluun asti. Pöyhi haarukalla ennen tarjoilua.
- Sillä välin kuumenna öljyä padassa tai pannulla. Lisää sipuli, porkkanakuutiot ja ripaus suolaa. Kuullota 3-5 min. Lisää valkosipuli, inkivääriraaste ja intialainen mausteseos (tai eri mausteista sekoitettu seos) ja kääntele 1 min.
- Lisää valutetut linssit, kookosmaito, vesi ja ripaus suolaa. Hauduta miedolla lämmöllä kevyesti kuplien, välilä sekoitellen 10 min tai kunnes porkkanat ovat napakan kypsiä. Lisää tarvittaessa tilkka vettä.
- Sillä välin pilko kurkku pieniksi kuutioiksi kulhoon. Irrota korianterinlehdet ja hienonna ne. Yhdistä. Mausta runsaalla limettimehulla.
- Tarkista curryn maku. Tarjoa keitetyn riisin, kurkkusalaatin ja kaura creme fraichen kanssa.