Lohikeitto fenkolinsiemenillä
Perinteinen lohikeitto saa haastajan – tämä suosittu keitto sopii mainiosti niin arkeen kuin juhlaan ja valmistuu nopeasti.
Tarvitset:
- Lehtipersiljaa, 1 ruukku
- Sipulia, 1 kpl
- Majoneesia, n. 150 g
- Lohta, n. 600 g
- Porkkanaviipaleita tai kokonaisia porkkanoita, n. 250 g
- Saaristolaisleipää, 1 kpl
- Kuohukermaa, 1 dl
- Tomaattia, 3 kpl
- Tomaattisosetta, 1 purkki
- Maitoa, 2 dl
- Valkosipulinkynsiä
- Chilihiutaleita
- Kala- tai kanaliemikuutioita
- Oliiviöljyä
- Suolaa
- Fenkolisiemeniä
- Mustapippuria
- Kuivattua timjamia
- Valkoviinietikkaa
Lohikeiton valmistusohjeet:
1. Valmistelut: lohko 1 sipuli ja 3 tomaattia. Jos käytät kokonaisia porkkanoita, kuori ja viipaloi porkkanat.
2. Kalakeitto: kuumenna vähän oliiviöljyä paistopadassa. Kuullota sipuli, tomaatti, 2 puristettua valkosipulinkynttä, 250 g porkkanaviipaleita, 1 rkl fenkolinsiemeniä, 1 rkl kuivattua timjamia ja 1/4 tl chilihiutaleita 3-4 min. Lisää 1½ rkl valkoviinietikkaa, 1 purkki tomaattisosetta, 2 dl maitoa, 1 dl kuohukermaa, 6 dl vettä ja 2 murustettua kana- tai kalaliemikuutiota. Hauduta 5-6 min.
3. Leikkaa n. 600 g lohta pienemmiksi paloiksi. Mausta kala suolalla (½ tl) ja ripauksella vastajauhettua mustapippuria. Lisää kala pataan ja hauduta 2-3 min tai kunnes kala on kypsää. Lisää hieman suolaa maun mukaan.
4. Silppua 1 ruukku lehtipersiljaa karkeasti ja ripottele pataan puolet, laita loput persiljasta pieneen tarjoilukulhoon. Tarjoile fenkolintuoksuinen kalakeitto saaristolaisleivän, persiljan ja majoneesin (1 dl) kera.