Laskiaispullat sitruuna-marenkitäytteellä

Laskarit! Hillolla vai mantelimassalla? Tämän perinteisen kiistan on leivontaväki jättänyt taakseen jo ajat sitten. Nyt laskiaispullia keskitytään täyttämään mitä herkullisimmilla ja mielikuvituksellisimmilla tavoilla.

Viime vuosina blogeissa ja lehdissä onkin nähty monta hitiksi noussutta laskiaispullaa. Oletko sinä päässyt maistamaan vaikkapa nutellapullaa, vaahtokarkkipullaa, Dumle-pullaa, sitruuna-lakritsipullaa, porkkanaista laskiaispullaa tai tämänvuotista hittiä, Pätkis-pullaa?

Äkkimakea on myös Sannan Ruokakassin tekijöiden mieleen! Mutta pikainen gallup toimistolla kertoo, että parhaassa imelyydessä on mukana myös rahtunen raikkautta (ja roimasti rakkautta <3).

Siispä tänä vuonna kokeilemme laskiaispullia, joissa täytteenä on sitruuna- tai limetahnaa sekä kermavaahtoa, johon on murennettu rouheasti rapeita marenkeja. Inspiraation lähteenä on mikäs muu kuin sitruuna-marenkipiiras. Klassiset maut uudella twistillä – siinäpä Sannan Ruokakassin yksi kantavista ajatuksista muutenkin.

Lemon curd tai lime curd toimii näiden pullien hillona. Täyteläistä sitrustahnaa löytää nykyisin melkeinpä kaupasta kuin kaupasta. Jos koko purkillinen ei kulu pulliin, käytä loput viikonloppuaamuna paahtoleivän päällä. Mmm, mitä arjen luksusta!

Innokas leipoja tekee marengitkin itse, mutta viimeistään tässä kohden on lupa vetäistä mutkat suoriksi ja murennella kermavaahdon joukkoon kaupasta ostettuja valmiita marenkeja.

Pullataikina sentään syntyy Sannan Ruokakassin keittiössä alusta asti, koska emme voi vastustaa vastapaistetun pullan tuoksua ja rakennetta. Viiden desilitran taikina on hyvä ja runsas – yleensä työstämme puolet taikinasta pikkupulliksi (jotka käytämme ja täytämme tällä kertaa laskiaispulliksi) ja puolet korvapuusteiksi. Korvapuustien ohjeen löydät täältä!

Iloista laskiaista!

Paras pullataikina

5 dl täysmaitoa

50 g tuorehiivaa tai 2 pss kuivahiivaa

2 dl sokeria

1 kananmuna

1 rkl kardemummaa

1 tl suolaa

n. 14-16 dl vehnäjauhoa (ks. vinkki)

200 g pehmeää voita

Voiteluun ja päälle:

1 kananmuna

(1 dl raesokeria)

Tee näin:

  1. Ota kaikki ainekset huoneenlämpöön vähintään 30 min ennen leipomista.
  2. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi (jos käytät kuivahiivaa, lämmitä maito reilusti kädenlämpöiseksi).
  3. Murenna lämpimään maitoon hiiva tai kaada joukkoon kuivahiiva. Lisää sokeri, kananmuna, kardemumma ja suola. Sekoita tasaiseksi.
  4. Lisää 2 dl vehnäjauhoa ja vatkaa vispilällä kuohkeaksi. Siirrä sen jälkeen taikina yleiskoneen kulhoon.
  5. Pyöritä taikinaa yleiskoneessa taikinakoukulla hitaalla teholla ja lisää jauhot 1 dl kerrallaan. Jos vaivaat taikinan käsin, saatat tarvita hieman enemmän jauhoja (ks. vinkki).
  6. Vaivaa taikinaa yleiskoneella ainakin 10 min. Lisää vaivaamisen lomassa pehmeä voi nokareina. Vaivaa taikinaa kunnes se on kimmoisaa mutta pehmeää (pullataikinaan täytyy muodostua hyvä sitko ja sen pitää irrota helposti kulhon reunoista ja taikinakoukusta).
  7. Pysäytä yleiskone ja pyöräytä taikina tasaiseksi palloksi. Peitä leivinliinalla ja jätä lämpimään, vedottomaan paikkaan kohoamaan 45-60 minuutiksi.
  8. Jaa taikina paloihin ja pyörittele paloista paksuhkoja tankoja jauhoja apuna käyttäen. Pilko tangot paloiksi, ja pyörittele paloista pullia leivinpaperin päälle. Peitä leivinliinalla ja jätä kohoamaan 10 minuutiksi.
  9. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Riko voitelua varten kananmuna pieneen kulhoon ja voitele pullat kananmunalla esim. silikonista pullasutia apuna käyttäen. Ripottele pinnalle halutessasi raesokeria (laskiaispulliin sitä ei tarvita).
  10. Paista pullia 10-12 min tai kunnes ne ovat kypsiä ja kauniin värisiä. Tarkkaile pullia paistamisen aikana, sillä uunien lämpötiloissa on hieman eroja. Kokeilemalla löydät oman uunisi parhaan lämpötilan ja paistoajan.

Vinkki: Jos teet taikinan yleiskoneella ja olet lisännyt jauhoja 14 dl ja vaivannut noin 10 min, nosta taikinakoukku ylös ja ripottele taikinan päälle noin 1/2 dl vehnäjauhoa. Pyöräytä jauhojen avulla taikina palloksi. Voi olla, ettei sinun tarvitse vaivata enempää jauhoja taikinaan, vaan sinulla on pehmeä, kuohkea taikina, jonka voit jättää kohoamaan.

Sitruuna-marenki-laskiaispullat, tee näin:

  1. Leikkaa pyöreästä pullasta pois yläosa eli ”hattu” ja nosta sivuun. Koverra pohjapalasta hieman pois pehmeää sisusta, jotta saat tilaa täytteelle.
  2. Vatkaa 2 dl kuohu- tai vispikermaa pehmeäksi vaahdoksi. Murenna rouheina isoina paloina joukkoon 4-6 pientä kovaa marenkia. Sekoita nostellen. Vinkki! Haluatko raikkaan twistin? Sekoita kerma-marenkiseokseen 1/2-1 dl paksua turkkilaista jogurttia.
  3. Lusikoi koverrettuihin pulliin lemon curd tai lime curd -tahnaa, noin 1 rkl per pulla. Lisää runsaasti marenki-kermavaahtoa. Paina kevyesti ”hattu” pinnalle.
  4. Koristele pullat siivilöimällä pinnalle hieman tomusokeria.

 

 

Lisää herkullisia reseptejä ihanampaan arkeen löydät Sannan Ruokakassista, jonka voit tilata täältä!

Ehkä tykkäisit myös näistä artikkeleista:

Tilaa, kokkaa ja nauti! Emma Gaalan kotimainen menu nyt Sannan Ruokakassissa

Sannan Ruokakassi sponsoroi kotimaisen musiikin suurinta juhlaa, Emma Gaalaa, joka pidetään perjantaina 6.5. Helsingin Jäähallissa. Gaalassa jaetaan palkinnot vuoden kovimmille…

Lue lisää

Näin teemme arjestasi ihanampaa

Oletko ajatellut, että ihan tavallisista arkipäivistä olisi mukava nauttia hieman enemmän? Ehkä oletkin keksinyt arjen piristämiseen jo monta tapaa: kävelylenkit…

Lue lisää

Bakerikan kotibilekeksit nyt Sannan Ruokakassissa

Erika Poussa, 24, on huikea nuori yrittäjä. Hän perusti Bakerika-leivontayrityksensä jo 17-vuotiaana, ja avasi hiljattain ensimmäisen oman kahvilan Helsingissä osoitteessa…

Lue lisää