Lapset mukaan keittiöön

Resepti

Monissa perheissä on varmasti joskus koettu, ettei lapsia vaikuta hetkauttavan lainkaan ruoka saati sen laittaminen. Kyse saattaa olla nirsoilevasta neljävuotiaasta jolle ei kelpaa muu kuin kalapuikot, tai teinistä jolle aito kotiruoka ei näytä maistuvan. Vanhemmat haluaisivat nauttia ruokailosta koko perheen kesken; onhan jaettu ilo aina parempi ilo. Kuinka jälkikasvun saisi innostumaan keittiöstä ja ruoanlaitosta?

Anna lasten osallistua

Kun lapset saavat olla osallisina keittiössä, löytyy ruokailo helpommin. Päästä siis heidät mukaan valitsemaan, mikä illallinen laitetaan, sekä auttamaan sen valmistamisessa. Yhdessä tehdyn päätöksen tuoma tunne valinnanvapaudesta ja osallistumisen tuoma vastuu houkuttelevat helposti keittiöön toisenkin kerran!

Valitkaa viikolle yksi päivä, jolloin on lasten tai teinien oma päivä: yksi päivä, jolloin he saavat vastata koko illallisesta. Silloin vanhemman täytyy myös antaa lasten kantaa vastuu perheen illallisesta olemalla itse sekaantumatta ruoanlaittoon. Jos haluaa, että lapset auttavat ruoanlaitossa, on tärkeää myös osoittaa luottavansa siihen, että he suoriutuvat tehtävästä itse. Pienempiä voi tietenkin auttaa tarvittaessa.

Ruoanlaiton suunnittelua

Niinä viikkoina, jolloin teille ei toimiteta Sannan Ruokakassia, voi lasten antaa olla mukana ruoanlaitossa aivan alusta saakka. He voivat osallistua ruokalistan suunnitteluun ja tulla mukaan ostoksille. Vähän vanhemmat lapset ja teinit voivat saada tehtäväkseen esimerkiksi valita viikon menun kasvikset ja vihannekset. Muista varata ruoanlaittoon hyvin aikaa niin, että siitä tulee mukavaa ja stressitöntä yhteistä puuhaa.

Keittiössä on tilaa kaikille

Lasten tulee tuntea itsensä tervetulleeksi kodin keittiössä. Keittiön ei missään nimessä kuulu olla suljettu tila, joka on vain aikuisia varten. Lasten ollessa epäluuloisia ruoan suhteen on heidän hyvä olla mukana keittiössä ja nähdä mitä ruoka sisältää ja miten se on valmistettu.

Puhtaus on puoli ruokaa

Onko keittiö kuin räjähdyksen jäljiltä lasten ruoanlaittohetkien jälkeen? Vältyt keittiön kaaokselta lapsen kokatessa, kun kerrot, että keittiön kuuluu ruoanlaiton aikanakin olla järjestyksessä. Kokkaamista voi myös yrittää valmistella ja helpottaa niin hyvin kuin on mahdollista; nosta tarvittavat raaka-aineet esille ja pidä leikkuulauta siistinä. Varmista että kokkausvälineet ovat hyvässä kunnossa. Laadukkaan veitsen tai leikkuulaudan ei tarvitse olla kallis, mutta ruoanlaitto on huomattavasti mukavampaa, jos käytössä on hyvät välineet.

Ehkä tykkäisit myös näistä artikkeleista:

Honey Factory, ainutlaatuista lajihunajaa

”Hunaja on oivallinen lisä jouluiselle juustotarjottimelle, sillä hunajan entsyymit sitovat viinin ja juuston makumaailman yhteen erityisen herkullisella tavalla!”

Lue lisää

Viltgården, vastuullista lihaa läheltä

Kestävästi ja eettisesti pyydetty riista on paitsi herkullinen, myös ympäristön kannalta verraton vaihtoehto. Aterian alkuperästä ei ole epäselvyyttä!

Lue lisää

Pasta Factory, tuorepastaa rakkaudella

Paras tuorepasta tulee Espoosta! Pasta Factory tekee italialaisella rakkaudella fettuccinet, lasagnelevyt ja linguinet. Näitä pakataan yhtä suurella rakkaudella Sannan Ruokakasseihin!

Lue lisää