Kotimaista NAMS tomaattia – aina!

Me Sannan Ruokakassilla halusimme tehdä uudenvuodenlupauksen; tomaattimme ovat aina suomalaisia, ympäri vuoden. Tämä on ollut pitkään myös teidän, meidän asiakkaidemme, toive.

Meille on tärkeää ruokakassiemme vastuullisuus. Tuotteiden tulee olla myös ympäristöystävällisiä. Kaiken tämän tulee onnistua mausta tinkimättä – siksi tomaatit kasseissamme ovat jatkossa aina NAMS tomaatteja. Kävimme Porissa NAMSin modernilla tomaattitarhalla tutustumiskierroksella oppimassa, mikä erottaa NAMSit muista tomaateista.

Kypsänä poimittu

Tiesitkö, että suurin osa kaupasta löytyvistä tomaateista poimitaan raakana? Ne kypsyvät sitten tertustaan irtonaisina laatikoissa. Vaikka näistäkin tomaateista tulee punaisia, ei niihin enää poiminnan jälkeen kerry makua.

NAMSilla tomaatit sen sijaan poimitaan vasta, kun ne ovat kokonaan kypsiä. Kun tomaatit ovat saaneet kypsyä tertussa, on niihin ehtinyt myös kertyä reilusti makua! Siksi NAMS tomaattien maku on aivan eri luokkaa kuin tavallisten irtotomaattien.

Parhaat lajikkeet ja käsityö

Tomaattilajikkeita on todella monia. Eroja on muun muassa siinä, miten tuottoisia ne ovat, mutta luonnollisesti myös maussa on eroja. NAMSilla lajike on valittu maku edellä, ja kirsikkatomaateissa lajike on NAMSin yksinoikeudella Suomessa kasvattama Piccolo.

Pelkkä lajikevalinta ei anna NAMS tomaateille niiden ylivoimaista makua – vaaditaan myös käsityötä ja vahvaa asiantuntijuutta. Kun tomaatit kasvavat tertussa, syntyy terttuun ensin 9-10 kukkaa. Näistä NAMSin osaavat puutarhurit poistavat 3-4 kukkaa, jotta maku siirtyisi vahvemmin jäljelle jääneistä kukista kasvaviin tomaatteihin. Tomaatit myös poimitaan käsin, jotta vain kypsät tomaattitertut saadaan kerättyä. Koska tomaatit ovat hyvin kypsiä, käsin tapahtuva keräys varmistaa myös sen, etteivät tomaatit kolhiinnu tai muuten vaurioidu. Niitä ei voida myöskään lajitella koneellisesti, toisin kuin vihreänä poimittuja, kovia ja raakoja tomaatteja.

Kunnia tertulle

Terttutomaatti on monilta osin upea tuote; terttu auttaa tomaatteja säilymään ja antaa niille makua vielä kerättynäkin. Terttutomaatit levittävät myös ihanaa tuoksua!

Jos tekisimme klikkiuutisointia, olisi otsikkomme ”Oletko aina syönyt terttutomaattisikin väärin?” Totta se kuitenkin on; harva ajattelee sitä, mistä päästä terttua tomaattejaan alkaa nauttimaan. Oikea järjestys on köynnöksen paksummasta päästä alaspäin, sillä tässä suunnassa tomaatit kypsyvät. Punainen väri siis ’valuu’ tertussa alaspäin

Ympäristö kiittää!

Tuontitomaattien ja kotimaisen kasvihuonetomaatin ympäristövaikutuksista on puhuttu paljon. Kun päätimme, että siirrymme ympäri vuoden kotimaisen tomaatin käyttöön, oli tätä asiaa pohdittava erityisen tarkasti.

NAMSin tomaattitarhalla ympäristövaikutukset on huomioitu mahdollisimman tarkasti; huippumoderni puolisuljettu kasvihuone lämpiää uusiutuvalla energialla, ja kasvihuoneen tuotannosta syntyvä lämpö hyödynnetään myös. Lisäksi kasteluvedet kierrätetään ja kasvihuoneen tarpeisiin kerätään myös sadevettä.

Pölytyksessä NAMS käyttää kimalaisia, ja myös tuholaistorjunta on hoidettu luonnonmukaisesti hyönteisiä käyttäen. Kun tomaatteihin ei käytetä ruiskutettavia torjunta-aineita, jää myös kuoreen todellinen tomaatin maku!

Tältä videolta voit katsoa lisää NAMSin vihreistä toimintatavoista.

Kerro meille, mitä pidit tomaateista!

NAMS tomaatteja löytyy nyt ruokakasseistamme. Mitä pidit? Tuotteet löytyvät myös kaupoista – jos jostain syystä ei vielä sinun lähikaupastasi, niin pyydä niitä kauppiaalta! Huomaat taatusti eron normaaleihin tomaatteihin.

Ehkä tykkäisit myös näistä artikkeleista:

Honey Factory, ainutlaatuista lajihunajaa

”Hunaja on oivallinen lisä jouluiselle juustotarjottimelle, sillä hunajan entsyymit sitovat viinin ja juuston makumaailman yhteen erityisen herkullisella tavalla!”

Lue lisää

Viltgården, vastuullista lihaa läheltä

Kestävästi ja eettisesti pyydetty riista on paitsi herkullinen, myös ympäristön kannalta verraton vaihtoehto. Aterian alkuperästä ei ole epäselvyyttä!

Lue lisää

Pasta Factory, tuorepastaa rakkaudella

Paras tuorepasta tulee Espoosta! Pasta Factory tekee italialaisella rakkaudella fettuccinet, lasagnelevyt ja linguinet. Näitä pakataan yhtä suurella rakkaudella Sannan Ruokakasseihin!

Lue lisää