Kvinoa ei oikeastaan ole vilja, vaan pseudovilja. Kvinoa on sukua muun muassa punajuurille ja pinaatille, mutta sitä käytetään kuten viljojakin. Kinuaksikin joskus kutsuttu siemenkasvi on lähtöisin Andeilta. Nykyään kaupoista löytää kuitenkin myös suomalaista kvinoaa.
Kvinoa on hyvä valinta arkiruokiin, sillä se on helppoa valmistaa. Tärkeää on kuitenkin muistaa huuhdella kvinoa ennen keittämistä; kuumalla vedellä huuhteleminen vie siementen pinnalla olevasta saponiinista johtuvan kitkerän maun pois. Kvinoa keitetään esimerkiksi suolalla maustetussa vedessä, niin että kvinoaa on yksi osa ja vettä kaksi osaa. Keittämisen jälkeen voi kvinoan antaa vetäytyä kannen alla.
Kvinoa sopii hyvin korvaamaan niin riisiä kuin couscoustakin, ja se toimii niin lämpimänä lisukkeena kuin myös kylmänäkin, esimerkiksi salaatin seassa. Koska kyseessä ei oikeasti ole vilja, on kvinoa myös gluteenittomaan ruokavalioon sopiva valinta!
Riisiin verrattuna kvinoa sisältää reilummin kuitua sekä proteiinia.