Honey Factory, ainutlaatuista lajihunajaa

”Hunaja on oivallinen lisä jouluiselle juustotarjottimelle, sillä hunajan entsyymit sitovat viinin ja juuston makumaailman yhteen erityisen herkullisella tavalla!”

Kuinka erilaisia hunajat voivatkaan olla

Hämeenlinnalainen Antti Auranen on hoitanut mehiläisiä 10 vuoden ajan. Ammattia Auranen ei
mehiläistarhauksesta suunnitellut, mutta toisin kävi.

Muutaman vuoden aktiivisen harrastamisen jälkeen hän hakeutui opintojen äärelle ja suoritti mehiläistarhaajan ammattitutkinnon vuonna 2018.

Samaa koulun penkkiä kulutti myös puoliso Tiina Auranen, ja pian pystyssä olikin laji- ja aluehunajan tuottamiseen erikoistunut yritys, Honey Factory.

Päätös keskittyä lajihunajaan oli sattumien summa.

“Silloisessa asuinpaikassa, Lepaan puutarhapitäjässä kasvoi paljon villivadelmaa. Eräänä kesänä sattui käymään niin, että saimme pesistä puhdasta vadelmahunajaa, joka oli täysin valkoista ja kiderakeetonta, ja maistui vadelmatoffeelle. Silloin ymmärsimme, kuinka erilaisia hunajat voivatkaan olla.”

Lajihunajan tuottaminen on taitolaji

Lajihunaja on hunajaa, joka valmistetaan pääasiassa yhden kasvilajin medestä. Kerääminen alkaa tarkoitukseen sopivan ja riittävän laajan kukinta-alueen etsimisellä. Valitun kasvin kukintaa seurataan tarkasti, jotta mehiläispesät osataan siirtää paikalle juuri oikeaan aikaan.

Joskus sopiva keruualue saattaa löytyä satojen kilometrien päästä. Etenkin hillasuohunajan perässä kuljetaan usein kauaskin, paikkoihin, joissa muut lajikkeet eivät ole sotkemassa puhtaan ja arvokkaan hunajan makua. Viime kesänä Auranen matkasi linnuntietä lähes 600 km pohjoiseen, erään erämaajärven rannalle.

Tarhauspaikalle ei päässyt autolla, joten pesät kuljetettiin hillasuon viereen vettä pitkin.

Honey Factoryn pesissä elelee italialainen mehiläinen, joka aktivoituu keräämään mettä siitä lajista, jota ympäristössä on eniten. Samalla muutaman neliökilometrin alueella voi kasvaa sekä mustikkaa, puolukkaa, horsmaa että kanervaa, mutta niiden kukinta tapahtuu eri aikoihin.

Tällaisilla paikoilla pesät voivat olla paikallaan koko kesän. Kun halutun kasvilajin kukinta päättyy, kerätään hunajakakut pesästä lingottaviksi ennen kuin mehiläiset ehtivät kerätä mettä seuraavana kukkaan puhkeavista kasveista.

Pesien siirto apajille vaatii osaamista

“Mehiläistenhoito ei ole rakettitiedettä, mutta lajihunajan tuottaminen on pitkäjänteistä työtä. Kalustoon ja laitteisiin on panostettava, kasvilajien perässä tapahtuva tarhaus vie aikaa ja edellyttää pesien siirtämiseen liittyvää osaamista. Pesiä ei voi noin vain heittää auton takapenkille ja lähteä hillasuolle lajihunajan perään”, Auranen naurahtaa.

Pohjoinen ilmasto, sääolosuhteet ja muut epävarmuustekijät heittävät kapuloita hunajantuottajan rattaisiin. Onko kesä kuuma ja kuiva vai kenties kylmä ja kostea? Sataako riittävästi vettä? Onnistuuko kukkien mesiminen?

Seuraavaa kesää odotellessa tarkkaillaan valppaasti myös talven tuloa. Mehiläiset talvehtivat pesissään, eikä kovakaan pakkanen ole niille ongelma, jos kosteus pysyy pesästä poissa. Mutta jos ilmankierto ei ole kunnossa ja
kosteus kerääntyy pesään ennen pakkasia, mehiläiset ovat mennyttä.

Taita tulisuus, höystä kaurapuuro… Hunaja sopii kaikkeen!

Kun kysymme, mihin kaikkeen hunajaa voi kotikeittiössä käyttää, Auranen innostuu.

“Hunaja on ylivertainen monessa suhteessa ja sitä voi käyttää kaikessa ruoanlaitossa. Se sopii niin risottoon, glaseeraukseen, paistamiseen kuin arkiseen makkarakastikkeeseenkin. Hunaja maistuu mahtavalta tulisissa ruoissa, itämaisissa kastikkeissa ja aamupalalla jugurtin ja marjojen kera. Itse sekoitan kahviin metsäisen makuista kanervahunajaa ja kaurapuuroni nautin voisilmän ja voikukkahunajan kanssa.”

Sannan Ruokakassin tilaajat voivat nyt valita ruokakassiinsa lisätuotteena Honey Factoryn kauniin lahjapakkauksen, joka sisältää kaksi purnukkaa lajikehunajaa. Erikoishunaja on helppo herkkulahja ystävälle, työkaverille tai vaikka lasten opettajalle.

“Jos lahjaa haluaa täydentää, mukaan voi liittää lahjakortin juustokauppaan tai esimerkiksi pullon punaviiniä”, Auranen vinkkaa. “Hunaja on oivallinen lisä jouluiselle juustotarjottimelle, sillä hunajan entsyymit sitovat viinin ja juuston makumaailman yhteen erityisen herkullisella tavalla!”

Erikoishunaja on helppo herkkulahja ystävälle, työkaverille tai vaikka lasten opettajalle. Samalla voi tukea kotimaisen pientuottajan työtä.

Ehkä tykkäisit myös näistä artikkeleista:

Sannan Ruokakassin toiminta päättyy

Haluamme kiittää kaikkia asiakkaitamme viimeisen 11 vuoden aikana. Näiden vuosien aikana Sannan Ruokakassi on ilahduttanut ja helpottanut tuhansien arkea. Toimintamme…

Lue lisää

Tilaa, kokkaa ja nauti! Emma Gaalan kotimainen menu nyt Sannan Ruokakassissa

Sannan Ruokakassi sponsoroi kotimaisen musiikin suurinta juhlaa, Emma Gaalaa, joka pidetään perjantaina 6.5. Helsingin Jäähallissa. Gaalassa jaetaan palkinnot vuoden kovimmille…

Lue lisää

Näin teemme arjestasi ihanampaa

Oletko ajatellut, että ihan tavallisista arkipäivistä olisi mukava nauttia hieman enemmän? Ehkä oletkin keksinyt arjen piristämiseen jo monta tapaa: kävelylenkit…

Lue lisää