Hiihtoloma! Ruokaa retkelle vai rauhassa kokkaillen?

Hiihtoloma, huippua! Jos vietät talven odotetuinta lomaa kotona, sinulla saattaa olla suunniteltuna sekä ulkoilua että kotona oloilua. Meillä on sinulle ruokaehdotukset molempiin tilanteisiin.

Retkelle kannattaa pakata mukaan jotakin lämmintä ja valmista syötävää. Parhaiten evääksi soveltuu kuuma keitto, jonka voi kaataa kuppiin suoraan termoksesta. Tomaattikeittomme ohje on kerta kaikkiaan ihana! Kannattaa kokeilla.

Ota keiton pariksi mukaan hyvää leipää (saaristolaisleipä tai ruisleipä tomivat erinomaisesti) ja päällystä viipaleet retkipaikalla skagenröralla. Katkarapuseos on helppo tehdä valmiiksi kotona, ja se säilyy evästelypaikalle tiiviissä rasiassa tai lasipurkissa. Kääräise rasia vielä varmuuden vuoksi kelmuun tai muovipussiin ennen kuin sujautat sen reppuun.

Entä mitä ruokaa kotoilupäiväksi, kun on aikaa kokata? Ota projektiksi kreikkalainen moussaka, ja mukaan tekemiseen ainakin yhdet apukädet. Paahda munakoisot ja perunat, tee jauhelihakastike ja juustokastike. Sitten kaikki kerroksittain vuokaan, ja kunnon haudutus uunissa. Ihanaa tulee takuuvarmasti. Tätä ruokaa muistelet pitkään!

Muista nauttia myös hiihtoloman jälkeisestä viikosta, ja Sannan Ruokakassin tuomasta ihanasta arjesta. Rakenna unelmiesi ruokaviikko – valitsemillasi resepteillä! Me tuomme raaka-aineet ja reseptit kotiovellesi ilman toimituskuluja.

Tilaa Sannan Ruokakassi hiihtoloman jälkeiselle viikolle tästä.

 

Skagenröra saaristolaisleivällä ja tomaattikeitto

4 annosta

Skagenröra:

200 g sulatettuja ja/tai valutettuja katkarapuja

1/4 punasipulia

1/2 nippua tilliä

2 rkl majoneesia

1 rkl ranskankermaa

ripaus mustapippuria

Keitto:

4 tomaattia

3-4 porkkanaa

3/4 punasipulia

2 valkosipulinkynttä

2 x 400 g tomaattimurskaa

2 rkl rypsi- tai oliiviöljyä

1 tl suolaa

3 dl vettä

1 kasvisliemikuutio

2 tl hunajaa

ripaus mustapippuria

4-6 rkl ranskankermaa

Lisäksi:

saaristolaisleipää tai ruisleipää

Tee näin:

1.Tee skagenröra. Kuori ja hienonna pala punasipulia. Valuta (sulatetut) katkaravut hyvin. Hienonna runsaasti tilliä. Sekoita kulhossa valutetut katkaravut, hienonnettu punasipuli ja tilli, majoneesi ja 1 rkl ranskankermaa. Mausta ripauksella mustapippuria.

2.Tee keitto. Kuori porkkanat ja leikkaa kolikoiksi tai kuutioiksi. Lohko tomaatit (poista kanta). Kuori ja hienonna loppu punasipuli sekä valkosipulinkynnet.

3.Kuumenna suuri kattila ja lisää tilkka öljyä. Kuullota punasipulia, porkkanaa, tomaattia ja valkosipulia 2 min.

4.Lisää tomaattimurska, vesi, kasvisliemikuutio, suola, hunaja ja ripaus mustapippuria. Kuumenna kiehuvaksi. Peitä kannella ja keitä 15-20 min tai kunnes porkkanat ovat pehmeitä.

5.Soseuta keitto sauvasekoittimella. Lisää ranskankermaa ja sekoita tasaiseksi. Tarkista maku. Lisää tarvittaessa ripaus suolaa ja/tai tilkka hunajaa.

6.Annostele tomaatti-porkkanakeitto kulhoihin. Lusikoi skagenröraa leipäviipaleille ja tarjoa keiton kanssa.

Vinkki: Kaada keitto kuumana termokseen. Pakkaa skagenröra rasiaan tai purkkiin, ja varmista vielä kelmulla tai muovipussilla.

Moussaka, kreikkalainen jauheliha-munakoisovuoka

4 annosta

Lihakastike:

400-500 g naudan tai karitsan jauhelihaa

1 sipuli

2-3 valkosipulinkynttä

1 kg perunoita

2 rkl rypsiöljyä

1 tl suolaa

3 rkl tomaattipyreetä

2 x 400 g tomaattimurskaa

1 tl mustapippuria

1/2 tl kanelia

Munakoisot:

2 munakoisoa

2 rkl oliiviöljyä

1/2 tl suolaa

Juustokastike:

50 g voita

3 rkl vehnäjauhoa

6-7 dl maitoa

150 g juustoraastetta

(ripaus suolaa)

Tee näin:

1.Laita uuni lämpenemään 220°C asteeseen (käytä kiertoilmatoimintoa). Pese perunat ja leikkaa kuorineen viipaleiksi. Siirrä leivinpaperilla vuoratulle pellille. Lisää 2 rkl rypsiöljyä ja 1 tl suolaa. Pöyhi hyvin, sitten levittele.

2.Leikkaa munakoiso viipaleiksi. Lado toiselle leivinpaperilla vuoratulle pellille. Pirskottele noin 2 rkl oliiviöljyä ja ripottele 1/2 tl suolaa. Paahda peruna- ja munakoisopeltejä yhtä aikaa uunissa 15-20 min tai kunnes ainekset ovat kypsiä ja paahtuneita.

3.Sillä välin tee jauhelihakastike. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuumenna pannu ja paista jauhelihaa ja sipulia 5 min. Lisää valkosipuli ja tomaattipyree, kääntele 1 min. Lisää tomaattimurska, ripaus suolaa, pippuria ja ripaus kanelia. Hauduta 5-10 min.

4.Tee juustokastike. Sulata voi kattilassa. Lisää jauho ja sekoita vispilällä. Kypsennä jauhoja hetki (älä ruskista). Lisää maito ohuena nauhana, koko ajan sekoittaen. Kuumenna kiehuvaksi ja hauduta sekoitellen 2-3 min, kunnes kastike on saostunut. Sekoita joukkoon juustoraaste. Tarkista maku.

5.Lado uunivuokaan kerroksittain jauhelihakastiketta, paahdettuja perunaviipaleita ja paahdettua munakoisoa. Kaada päälle juustokastike. Alenna uunin lämpö 200°C asteeseen (poista kiertoilma) ja paista 30 min alatasolla tai kunnes moussaka on kypsää ja pinta on kauniin värinen.

6.Anna moussakan vetäytyä 5 min uunista ottamisen jälkeen. Tarjoa paloiksi leikattuna, vaikkapa vihersalaatin kera.

Ehkä tykkäisit myös näistä artikkeleista:

Tilaa, kokkaa ja nauti! Emma Gaalan kotimainen menu nyt Sannan Ruokakassissa

Sannan Ruokakassi sponsoroi kotimaisen musiikin suurinta juhlaa, Emma Gaalaa, joka pidetään perjantaina 6.5. Helsingin Jäähallissa. Gaalassa jaetaan palkinnot vuoden kovimmille…

Lue lisää

Näin teemme arjestasi ihanampaa

Oletko ajatellut, että ihan tavallisista arkipäivistä olisi mukava nauttia hieman enemmän? Ehkä oletkin keksinyt arjen piristämiseen jo monta tapaa: kävelylenkit…

Lue lisää

Bakerikan kotibilekeksit nyt Sannan Ruokakassissa

Erika Poussa, 24, on huikea nuori yrittäjä. Hän perusti Bakerika-leivontayrityksensä jo 17-vuotiaana, ja avasi hiljattain ensimmäisen oman kahvilan Helsingissä osoitteessa…

Lue lisää