Green Friday: Eva Biaudet

Pienistä päivittäisistä valinnoista muodostuu isompi kokonaisuus

Eva Biaudet on RKP:n kansanedustaja, jolle ympäristöarvot ovat lähellä sydäntä. Lue, mitä hän ajattelee vastuullisesta kuluttamisesta!

Järkevä kuluttaminen opittu jo nuorena

”Olen jo lapsesta alkaen arvostanut ruoan puhtautta ja laatua”, Biaudet kertoo. Hän kuitenkin tiedostaa, että on ollut tässä suhteessa jopa hieman etuoikeutettu:

”Synnyin varmasti tässä mielessä paremmalle vuosikymmenelle kuin esimerkiksi vanhemmat sisarukseni, sillä 60-luvulla meidän perheessä oli jo enemmän mahdollisuuksia valita.”

Myös opitut ruokailutottumukset juurtuvat usein syvälle.

”Meillä ruokapöydän ääressä on aina ollut joku, joka syö kasvisruokaa tai on vegaani, ja tarjolla on ollut myös heille sopivaa ruokaa. Siksi, vaikka itse sekasyöjä olenkin, on ruokavalioni vahvasti kasviksiin ja vihanneksiin pohjautuva”, Biaudet kertoo.

Kokonaisuus ratkaisee

”En missään nimessä ole koskaan ollut mikään himoshoppaaja. Silti ajatusmaailmani on muuttunut ja kehittynyt tiedostavammaksi iän myötä, etenkin vaatteiden ja ruoan osalta. Päivittäisistä asioista kun muodostuu yhteensä isoja asioita, vaikka ajattelee että ne yksittäisinä ovat pieniä”, kertoo Biaudet kulutusfilosofiastaan.

”Pyrin aina miettimään kokonaisuutta. On huomattavasti helpompaa muokata kulutuskäyttäytymistään niin, että valinnat tasapainottavat toisiaan, kuin niin että suoraan päättäisi luopua kokonaan vaikkapa lihasta.”

Ympäristönäkökulman lisäksi Biaudet huomioi myös muut eettiset tekijät ja ihmisoikeudet ostopäätöksiä tehdessään.

”Mielestäni nämä asiat kulkevat käsi kädessä. Ei auta, jos miettii vain yhtä kestävyyden osa-aluetta kulutusvalintojen äärellä.”

Tiedolla on suuri merkitys

Vaikka ihmiset ovat yhä tietoisempia ympäristöasioista ja kulutuksen vaikutuksesta, korostaa Biaudet tiedon helpon saatavuuden merkitystä.

”Ilmasto- ja ympäristönäkökulman huomioiminen omissa ostopäätöksissä on usein todella monimutkaista. Erilaisilla pakkausmerkinnöillä onkin tärkeä rooli tiedon saatavuuden kannalta. Esimerkiksi hiilijalanjälkimerkinnät olisivat hieno lisäys, joskin niihin liittyy monia haasteita alkaen siitä, miten laajasti jalanjälki mitataan. Tuottajilta toivon rohkeutta valita eettiset tuotantotavat niin monella saralla, kuin vain on mahdollista. Suunniteltu yritysvastuulaki toisi huolellisuusvelvoitteen myös yrityksille ihmisoikeuksien turvaamiseksi.”

Tiedon avulla voidaan myös kannustaa tekemää parempia valintoja.

”Itse valitsen kotimaista lihaa ja luomutuotantoa. Lisäksi lihan merkitys aterioissamme on muuttunut – jos aiemmin liha oli pääosassa, nyt se on vain yksi lisä niissä ruoissa, joissa sitä käytämme. Pääosan saavat sen sijaan kasvikunnan tuotteet.”

Yhteiskunnan vastuu

”Ympäristöasiat ovat yksi syy, minkä takia aikanaan nuorena mukaan politiikkaan lähdin. Silloin pinnalla olivat uusiutuvat energiamuodot, päästöjen vähentäminen ja vaaralliset ydinjätteet. Myöhemmin tiedon lisääntyessä myös ilmasto- ja luonnon monimuotoisuusasiat ovat nousseet politiikan keskiöön, kun ymmärrämme entistä paremmin kulutuksemme vaikutuksen näihin asioihin. Tällaisten haasteiden edessä yksilön valinnat eivät riitä, vaan tarvitaan myös isoja yhteiskunnallisia ratkaisuja”, Biaudet korostaa.

”Ei pidä ajatella, että ratkaisuksi riittää jokin yksittäinen pieni kulutustapojen muutos. Jokainen meistä on varmasti yhä tietoisempi siitä, että meidän on muutettava tapoja, joilla olemme luonnonvaroja ja luontoa kuluttaneet.”

Vastuunsa tulisi Biaudet’n mukaan kantaa jokaisen yhteiskunnan tason.

”Isot muutokset tulevat isojen poliittisten päätösten kautta. Ruoan osalta myös suurilla toimijoilla ja yrityksillä on merkittävä rooli. Tätä kautta vaikutusmahdollisuudet taas palaavat kuluttajille, sillä heidän ostopäätöksensä ja toiveensa vaikuttavat, vähättelemättä äänestyskäyttäytymisen merkitystä.”

Ei syyllistämistä, vaan positiivisen kautta

Millainen on sitten Eva Biaudet’n unelmien Suomi vastuullisen kuluttamisen osalta vuonna 2030?

”Mielestämme olemme hyvällä tiellä. Ihmiset ovat tietoisempia kuin koskaan ja valmiita muuttamaan valintojaan. Meidän poliitikkojen tehtävä onkin tehdä tästä yhä helpompaa.”

Haasteitakin silti löytyy, myös poliittiselta kentältä:

”Meillä on kuitenkin myös melko vahvojakin ryhmittymiä, jotka esittävät ilmastonmuutoksen kieltämisen, aivan kuin se olisi jokin keksitty trendijuttu. Suurin osa ihmisistä onneksi ymmärtää, miten vakavasta ilmiöstä on kyse. Meidän tehtävämme on kuitenkin mahdollistaa parempien valintojen teko niin, ettei kukaan koe, että muutokset kohdistuvat kohtuuttomasti juuri hänen omaan elämäänsä. Kaikkien muutosten ei tarvitse olla kielteisiä.”

Positiivisen mielentilan ylläpitämisellä on Biaudet’n mielestä muutenkin tärkeä rooli vastuullisuus- ja ilmastokeskustelussa.

”On äärettömän tärkeää, että ihmisillä säilyy usko siihen, että tulevaisuus voi tuoda heille hyvää ja että voimme yhdessä vaikuttaa tulevaisuuteen. Silloin jaksaa myös itse tsempata. Kovin kielteinen tai halveksiva keskustelu, tai jopa nykyisen kaltainen vihapuhe, on todella vahingollista. Toivottomuus ja näköalattomuus tekee jokaisesta itsekkään tai ainakin välinpitämättömän”, muistuttaa Biaudet.

”Tärkeintä esimerkiksi ruokavalintojen kohdalla minulle on, ettei tarvitse tuntea syyllisyyttä. Ruoka on iloinen asia, hyvän mielen tuoja. Onkin tärkeää, että kun kulutustottumuksia pyritään muuttamaan, ihmiset saisivat kokea, että ei mennä negatiiviseen kautta, vaan kokeillaan innolla uutta. Omalla kohdallani ainakin koen, että samalla kun tottumuksemme ovat muuttuneet kestävämmiksi, olemme muutenkin menneet parempaan suuntaa – ei siis tarvitse puhu mistään ’luopumisesta’.”

Jokainen meistä voi miettiä omaa kuluttamistaan

Kun Biaudet’lta kysytään, miten hän toivoisi suomalaisten muuttavan kulutuskäyttäytymistään, ei helppoja pikaratkaisuja löydy.

”Helpointa on tietysti miettiä ostoksia tehdessään, että mitä ostaa ja ostaako tarpeeseen. Ylikuluttaminen on turhaa. Toki myös liikenteen, ruokailun ja matkustamisen osalta on helppo tehdä kestävämpiä valintoja”, listaa Biaudet.

”Kestävä kulutus on kuitenkin aina monien asioiden summa. Muutokset kannattaakin tehdä vähitellen, aloittaen siitä mistä tapoja ja tottumuksia on helpoin muuttaa.”

Miksi meidän jokaisen panos sitten on tärkeä?

”Haluamme, että maapallomme jää mahdollisimman terveenä myös tuleville sukupolville. Eikä nyt puhuta enää edes lapsenlapsistamme, vaan aikajänne on huomattavasti lyhyempi.”

Mikä Green Friday?

29.11. vietetään Black Fridayta, joka on globaalisti yksi suurimmista verkko-ostamisen päivistä. Kulutuksemme ei kuitenkaan ole vailla vaikutuksia. Siksi Black Fridayn sijasta järjestämme Green Fridayn, ja haastamme kaikki nykyiset ja tulevat asiakkaamme vaihtamaan ruokakassinsa Vegekassiin. Tämä on ainoa kassi, josta tarjoamme alennuksen kuluttajille. Muista kampanjan aikana ostetuista kasseista lahjoitamme 15 % Suomen luonnonsuojeluliitolle ilmastotyöhön.

Ehkä tykkäisit myös näistä artikkeleista:

Sannan Ruokakassin toiminta päättyy

Haluamme kiittää kaikkia asiakkaitamme viimeisen 11 vuoden aikana. Näiden vuosien aikana Sannan Ruokakassi on ilahduttanut ja helpottanut tuhansien arkea. Toimintamme…

Lue lisää

Tilaa, kokkaa ja nauti! Emma Gaalan kotimainen menu nyt Sannan Ruokakassissa

Sannan Ruokakassi sponsoroi kotimaisen musiikin suurinta juhlaa, Emma Gaalaa, joka pidetään perjantaina 6.5. Helsingin Jäähallissa. Gaalassa jaetaan palkinnot vuoden kovimmille…

Lue lisää

Näin teemme arjestasi ihanampaa

Oletko ajatellut, että ihan tavallisista arkipäivistä olisi mukava nauttia hieman enemmän? Ehkä oletkin keksinyt arjen piristämiseen jo monta tapaa: kävelylenkit…

Lue lisää