Erilaiset curryt ja niiden käyttö

Kaipaatko lautasellesi enemmän makua? Arkiruokaan saa helposti lisäpotkua curryn avulla. Curry ei itsessään ole mauste, vaan sekoitus erilaisia mausteita. Tästä johtuen currysta löytyy hurjasti eri versioita. Tutustutaan niistä tunnetuimpiin hieman lähemmin!

Upean maukas ja mausteinen curry on nykyään suosittu arki-illan ruoka. Meille suomalaisille tutuimmat curryt ovat peräisin Thaimaasta. Niitä voi valmistaa itse kotona tai ostaa kaupasta. Tyypillisesti curryyn lisätään kookosmaitoa, jonka tehtävä on antaa vastapainoa mausteisuudelle.

Mitä yleisimmät curryt ovat? Minkälaisia ruokia niillä voi valmistaa? Tutustutaan vaihtoehtoihin hieman tarkemmin!

Vihreä curry

Vihreä curry on kotimaassaan suosituin, sillä sen maku on hyvin tunnusomainen thaimaalaiselle keittiölle. Vihreä curry on myös kaikista tulisin! Se tehdään tuoreesta vihreästä chilistä, jonka lisäksi valmistukseen käytetään mm. salottisipulia, sitruunaruohoa, valkosipulia ja katkaraputahnaa.

Vihreää currya syödään tyypillisesti liha- tai kalaruokien kanssa. Se sopii hyvin myös keittoihin! Muista lisätä mukaan kasviksia, kuten vihreitä papuja.

Punainen curry

Punainen curry valmistetaan kuivatusta punaisesta chilistä, jonka lisäksi mukaan laitetaan mm. korianteria, valkosipulia, sitruunaruohoa ja katkaraputahnaa. Maultaan se on tulista, mutta kuitenkin vihreää currya miedompaa.

Punainen curry on kaikista monikäyttöisin. Se taipuu esimerkiksi kanan, lihan ja katkarapujen kaveriksi. Thaimaassa punainen curry on perinteisesti yhdistetty uunissa paistettuun loheen.

Keltainen curry

Keltainen curry on vaihtoehdoista miedoin. Maultaan se on jopa hieman makea. Keltainen väri on peräisin kurkumasta, jota sekoitetaan mm. juustokuminaan, korianterin siemeniin, valkosipuliin ja sitruunaruohoon.

Keltainen curry sekoitetaan tyypillisesti kookosmaitoon ja käytetään kalaa sisältävien pataruokien valmistukseen. Se sopii hyvin myös kanan kaveriksi!

Panang

Panang on rikkaampi, makeampi ja hieman kuivempi curry. Sen valmistukseen käytetään mm. kuivattua punaista chiliä, galangaa ja sitruunaruohoa. Maultaan panang-curry on makeaa ja täyteläistä.

Panang-curry sopii parhaiten erilaisiin liharuokiin. Länsimaissa annokset viimeistellään usein tuoreilla basilikanlehdillä ja maapähkinöillä.

Masaman

Hieman intialaishenkinen Masaman-curry on peräisin etelä-Thaimaasta. Tyypillisten curryn ainesosien lisäksi se sisältää usein kanelia, kardemummaa ja muita mausteita. Yhdessä ne luovat rikkaan ja täyteläisen maun.

Masaman-curry sopii esimerkiksi pataruokiin. Se yhdistetään usein lampaaseen tai naudanlihaan, mutta sopii hyvin myös kana- tai tofuruokien kaveriksi. Perunat ovat perinteisesti tärkeä osa Masaman-currya.

Ovatko muut mausteet hallussa?

Moni meistä luottaa vain muutamaan vakiomausteeseen, mutta aivan turhaan! Mausteista ja yrteistä voi saada irti paljon enemmänkin. Lue vinkit blogistamme ja opi mestariksi mausteiden kanssa!

Ehkä tykkäisit myös näistä artikkeleista:

Sannan Ruokakassin toiminta päättyy

Haluamme kiittää kaikkia asiakkaitamme viimeisen 11 vuoden aikana. Näiden vuosien aikana Sannan Ruokakassi on ilahduttanut ja helpottanut tuhansien arkea. Toimintamme…

Lue lisää

Tilaa, kokkaa ja nauti! Emma Gaalan kotimainen menu nyt Sannan Ruokakassissa

Sannan Ruokakassi sponsoroi kotimaisen musiikin suurinta juhlaa, Emma Gaalaa, joka pidetään perjantaina 6.5. Helsingin Jäähallissa. Gaalassa jaetaan palkinnot vuoden kovimmille…

Lue lisää

Näin teemme arjestasi ihanampaa

Oletko ajatellut, että ihan tavallisista arkipäivistä olisi mukava nauttia hieman enemmän? Ehkä oletkin keksinyt arjen piristämiseen jo monta tapaa: kävelylenkit…

Lue lisää