Vegaaniset jouluruoat

Sannan Ruokakassi

Julkaistu 16 joulukuu 2019

Vegaaniset jouluruoat

Joulun alkupalapöytään saa helposti ja kätevästi loihdittua vegaaniset versiot perinteisistä silliherkuista. Sopii niin vegaanille, kasvissyöjälle kuin sekaanillekin!

Klassisen joulusillin tekeminen kasvisversiona onnistuu mainiosti! Tässä olemme kokeilleet sillin tilalla portobellosieniä ja munakoisoa. Helpompaa ja varmasti paljon paremman makuista kuin mitä odotat!

Kannattaa valmistaa ”silli” vähän etukäteen ja anna marinoitua jääkaapissa. Säilyy kylmässä n. 3 päivää.

Klassinen munakoiso”silli”

1 iso lasipurkillinen

  • 1 porkkana
  • 1/3 purjoa, mielellään vihreä osa
  • ½ punasipuli
  • 500 g munakoisoa

    Liemi:
  • 3 dl vettä
  • 2 dl taloussokeria
  • 1 dl etikkaa (12%)
  • 5 laakerinlehteä
  • 6 kokonaista pippuria
  • 2 mausteneilikkaa
  • 1 tähtianis

1. Pese lasipurkki ja tiivis kansi kunnolla.

2. Kuori ja viipaloi porkkana. Suikaloi purjo ja punasipuli. Laita porkkana ja sipulit kattilaan liemen aineksien kera. Kiehauta ja anna kiehua 1 min. Ota kuumalta liedeltä ja anna jäähtyä kokonaan.

3. Kuori ja viipaloi munakoiso. Keitä kevyesti suolatussa vedessä, 5-6 min (saa kiehua muutaman minuutin lisää, jos toivot löysempää koostumusta.

4. Täytä lasipurkki vuorotellen jäähtyneellä liemellä, munakoisolla ja vihanneksilla. Säilytä jääkaapissa.

Klassinen munakoiso"silli"

Sinappiportobello tillillä

1 iso lasipurkillinen

  • 5 rkl sinappia, karkeaa tai makeaa
  • 1½ rkl taloussokeria
  • 1 rkl omenaviinietikkaa
  • 1 dl neutraalia öljyä + öljyä paistamiseen
  • ½ vegetaarista kermaa, soija tai kaura
  • 1 ruukku tilliä, hienonnettu
  • 2-3 portobellosientä
  • suolaa ja vastajauhettua mustapippuria

1. Pese lasipurkki ja tiivis kansi kunnolla.

2. Hienonna 1 ruukku tuoretta tilliä.

3. Sekoita sinappi, sokeri ja viinietikka tilavassa kulhossa. Sekoita joukkoon öljy, vähän kerrallaan, ja kerma, vatkaten.

4. Lisää tilli ja suolaa ja mustapippuria maun mukaan.

5. Leikkaa portobello n. cm-kokoisiksi paloiksi. Paista korkealla lämmöllä tilkassa öljyä 3-4 min. On tärkeää, ettei sienestä tule liian pehmeää vaan että se säilyttää hieman puruvastusta.

6. Anna sienien valua talouspaperilla.

7. Sekoita sienet sinappikastikkeeseen, kaada lasipurkkiin ja säilytä jääkaapissa.

Sinappiportobello tillillä

Lisää julkaisuja