✔️ Ilmainen toimitus ✔️ Helppo muokata ✔️ Et sitoudu ✔️ Turvallinen

Sesonkiruoka

Julkaistu 04 syyskuu 2019

Sesonkiruoka

Sesonkiruoka on jo pitkään pinnalla ollut trenditermi. Mitä sesonki- tai satokausiruoka oikein sitten on, ja miksi sitä kannattaisi suosia? Entä mistä tietää, mikä on kausiruokaa? Syitä ja tapoja satokausiruokailuun on monia; tässä niistä muutama!

Halpaa, terveellistä ja laadukasta ruokaa

Sesongin kasviksia syömällä säästät rahaa. Kauden tuotteet ovat usein huomattavasti sesongin ulkopuolisia kasviksia, marjoja ja hedelmiä edullisempia. Satokaudella ne ovat myös tuoreempia ja maukkaimmillaan! Kasviksia, hedelmiä ja marjoja ruokavalioon lisäämällä muuttuvat tottumukset kuin huomaamatta kasvispainotteisemmaksi ja terveellisemmäksi.

Luonnollisella kasvukaudellaan vihannekset, kasvikset ja hedelmät ovat parhaimmillaan! Maussa voi huomata usein aivan selkeän eron kasvukauden ulkopuolella tuotettuihin kasviksiin.

Ympäristöystävällisiä kasviksia

Kun suosit tuotteita niiden luonnollisen kasvukauden aikana, tiedät tekeväsi ympäristölle paremman valinnan. Sesongin aikaan kasvisten, hedelmien ja marjojen viljelyyn vaaditaan vähemmän luonnollisista oloista poikkeavaa, ylimääräistä energiankulutusta. Kasvikunnan tuotteiden valinta sesongin mukaan kannattaa paitsi kotimaisten, myös ulkomaisten kasvisten kohdalla.

Sesonkiruokaa – muutakin kuin kasviksia

Ruokasesongit eivät koske pelkästään kasvikunnan tuotteita. Etenkin kotimaisen kalan ja riistan osalta voi myös seurata kausiruokakalenteria. Kalojen osalta kannattaa seurata niiden luonnollisia pyyntiaikoja, kun taas riistan osalta sesongit seuraavat metsästysaikoja.

Sesonkiruokailu ja satokauden tuotteiden suosiminen on ympäristöteko.

Seuraa satokausia ja sesonkeja

Satokausikalenteri ja monet muut palvelut ohjaavat satokauden kasvisten käyttöön. Netti on pullollaan erilaisia kausiruokalistauksia, ja samoilta sivuilta voi löytää helposti myös ajankohtaisia reseptejä. Suuremmat kauppaketjut usein esittelevät HeVi-osastoillaan kylteissä ajankohtaisia sesonkikasviksia, -hedelmiä ja -marjoja. Seuraamalla eri tuotteiden sesonkeja löytää helposti myös uusia suosikkeja! Kun kokeilee ennakkoluulottomasti muitakin kuin omia kestosuosikkeja, voi ruokiin saada uudenlaista monipuolisuutta.

Luota ulkopuolisen apuun

Jos kausiruokakalenterien seuraaminen ja ruokien suunnittelu sesonkien mukaan tuntuu liian työläältä, on yksi vaihtoehto myös ulkoistaa koko ruokasuunnittelu. Kun tilaat Sannan Ruokakassin, voit olla varma, että resepteissä on huomioitu kasvisten satokaudet. Kaiken lisäksi syöt terveellisesti ja monipuolisesti ilman ylimääräistä vaivaa, kun reseptit on suunniteltu sinulle valmiiksi ravitsemusneuvonantajan toimesta, ja raaka-aineet valittu huolella. Viikon arki-illalliset toimitetaan valitsemasi kassin mukaan kotiovellesi – voisiko satokausiruokailu olla enää helpompaa?

Suuntaa-antava ohje satokausiruokailuun

Kesällä kannattaa luonnollisestikin nauttia kotimaisista avomaan kasviksista, sekä marjoista ja sesongin kaloista. Uudet perunat, kurkut, salaatit, yrtit ja herneet ovat parhaimmillaan.

Syksyllä satokausikasviksia ovat erilaiset kaalit ja juurekset. Lisäksi hirvestys- ja sorsastuskausi alkavat. Kotimaisia marjoja löytyy vielä hyvin, ja osalla sesonki onkin parhaimmillaan vasta syksymmällä. Omenat ja luumut kypsyvät myös. Älä unohda sieniä; metsämme ovat täynnä erilaisia ruokasieniä!

Talvella kotimaiset kasvikset kannattaa nauttia erilaisina varastovihanneksina; juureksina, kaaleina ja eri tavoin säilytettyinä tuotteina. Kuivatut, pakastetut ja esimerkiksi hapatetut tuotteet ovat ilmastoystävällisempi valinta, kuin esimerkiksi kasvihuoneessa kasvatetut tomaatit. Riistaa on myös hyvin saatavilla useiden metsästyskausien jatkuessa vuodenvaihteeseen asti.

Keväällä kausiruokaa ovat erilaiset idut ja versot, varhaiskaalit sekä ihanat ensimmäiset varhaisperunat. Ulkomaisista kasviksista satokausituotteina kaupasta löytyy usein esimerkiksi parsaa, munakoisoa, kesäkurpitsaa ja kevätsipuleita. Kevät on myös hyvää aikaa nauttia keväällä kutevista kaloistamme.

Kuluttajan valta ja vastuu

Kasvihuoneissa viljellyt tuotteet, joiden luonnollinen kasvukausi ei jatku Suomessa vuoden ympäri, on syytä jättää kauppaan. Jos me kuluttajina suosimme satokausien mukaisia kasviksia ja muita raaka-aineita, muuttuu myös tarjonta vähitellen vastaamaan kulutustamme. Niin kauan, kun valitsemme mieluummin mauttomia, sesongin ulkopuolisia tuotteita, tarjoavat tuottajat ja kaupat niitä. Kun yhä useammat kuluttajat tiedostavat kausiruokailun merkityksen, saamme tarjolle paitsi aina maukkaimpia, tuoreimpia tuotteita, myös ilmastolle ystävällisempää ruokaa.

Jos kausiruokakalenterien seuraaminen ja ruokien suunnittelu sesonkien mukaan tuntuu liian työläältä, on yksi vaihtoehto myös ulkoistaa koko ruokasuunnittelu.

-Sanna

Lisää julkaisuja