✔️ Ilmainen toimitus ✔️ Helppo muokata ✔️ Et sitoudu ✔️ Turvallinen

Näistä tykkäämme

Julkaistu 23 elokuu 2021

Näistä tykkäämme

Sannan Ruokakassi toimittaa joka viikko asiakkailleen puhdasta lähiruokaa Satomestareiden antimista.


Satomestareiden sydän sykkii kotimaisille kasviksille

Vantaan Hakkilassa hapatuspadat täyttyvät pian. Satomestareiden kylmiöön on juuri saapunut seitsemän konttia kaalia. Kaalin matka pellolta hapankaaliksi on lyhyt. Raaka-aine on peräisin Nurmijärveltä, pitkäaikaiselta kaalinviljelijältä Reijo Myyriltä.

 

 

Periaatteena lähiruoka

Kasvis- ja sienituotteita valmistavan Satomestareiden periaatteena on lähiruoka. Aineksista valitaan kotimainen vaihtoehto, aina kun se vain suinkin on mahdollista.

”Maksan mieluummin 20-30 senttiä enemmän kotimaisesta tuotteesta, jotta ihmisillä olisi työtä suomalaisella pellolla. Minun pitää yrittäjänä työllistää”, pohtii Tuija-Leena Raitasola.

Kotimaisten tuotteiden parempi laatu tekee valinnasta helpon.

”Teemme ravintola-asiakkaillemme paljon valmiita salaatteja. Ulkomainen tomaatti ja kurkku ei niissä kestä, mutta kotimainenpa kestää.”

 

 

Parasta hapankaalia ja kimchiä

Tuija-Leena pyörittää Satomestareita yhdessä miehensä Ahti Iirin kanssa. Hapankaalin valmistuksen taito on peräisin Ahdilta. Virosta kotoisin oleva Ahti on valmistanut hapankaalia myyntiin Suomessa jo kolmisenkymmentä vuotta – mutta syönyt sitä koko ikänsä.

”Pärnun lähellä asuva äitini tekee edelleen itse hapankaalin ja suolakurkut”, Ahti kertoo.

Satomestareiden hapankaaleissa löytyy eri makuja sen seitsemän sorttia: inkivääristä omenaan ja valkosipulista chiliin. Ahti on kehitellyt myös korealaisittain hapatetun kaalin eli kimchin, jota käytetään usein Sannan Ruokakassin resepteissä. Se on koukuttavan herkullista.

 

 

Pilkottuja kasviksia kokkausta helpottamaan

Perunoista ja juureksista Satomestarit tekee monenlaisia tuotteita, esimerkiksi valmiiksi pilkottuja uuni- ja keittojuureksia sekä wok-sekoituksia. Ne nopeuttavat ruuanlaittoa myös Sannan Ruokakassin asiakkaiden kodeissa.

 

 

Samat arvot yhdistävät Sannaa ja Satomestareita

Sannan Ruokakassi ja Satomestarit jakavat samat vastuullisuuden arvot myös kierrätyksen suhteen. Tuijaa kutsutaankin työpaikalla roskisdyykkariksi – niin intohimoisesti hän suhtautuu jätteiden lajitteluun.

”Kun näen värillistä muovia kirkkaiden astiassa, noukin pois. Lajittelen aivan kaiken! Se on minulle henki ja elämä, sekä töissä että kotona. Ahdilta meinaa kyllä mennä hermo, kun hän laittaa välillä väärin, ja sitten minä tulen ja siirrän”, Tuija nauraa.

Kotipihallaan Tuijalla on seitsemän kompostia. Niiden mullasta kasvaa makeita luomutomaatteja, raikkaita salaatteja ja aromaattisia yrttejä.

”Kun teen neljä litraa salaattia, se menee meillä päivässä”, Tuija sanoo.

”Mikäs siinä, hyvän kastikkeen kanssa”, täydentää Ahti.

Tuija myöntää auliisti, että kasvisten viljely lähtee välillä aivan lapasesta.

”Pitäähän joku mua hölmönä, kun meillä on töissä kylmiö täynnä kasviksia ja juureksia, mutta kasvatan niitä silti itse”, hän nauraa. ”Mutta se onkin terapiaa!”

Sienihulluus se Tuijaa vasta vaivaakin. Eräälläkin sieniretkellä tuli kerättyä 37 kiloa suppilovahveroita, ja eksyttyä siinä sivussa. Nykyisin mukana metsässä on puhelin, josta läheiset voivat seurata intomielisen sienestäjän sijaintia.

 

”Kun teen neljä litraa salaattia, se menee meillä päivässä.”

Lisää julkaisuja