✔️ Ilmainen toimitus ✔️ Helppo muokata ✔️ Et sitoudu ✔️ Turvallinen

Ruokatrendit vuonna 2020

Julkaistu 16 tammikuu 2020

Ruokatrendit vuonna 2020

Mitä nähdään lautasilla ja ostoskoreissa vuonna 2020? Mitkä ruokatrendit nousevat koko kansan huulille?

Kantava teema monien vuoden 2020 ruokatrendien takana on tiedostava kuluttaminen. Tietoisuus ruoan ja kulutusvalintojemme eettisistä ja ympäristövaikutuksista on kasvanut jatkuvasti. Lisäksi terveyden optimointi ja ruoan vaikutus yleiseen hyvinvointiin kiinnostaa yhä useampaa – pelkän perusterveellisen ruoan lisäksi moni kaipaa syvempää ymmärrystä esimerkiksi ruoan merkityksestä suoliston mikrobistoon ja terveyteen.

Kasvipohjaiset vaihtoehdot

Niin lihaa kuin maitotuotteitakin korvaamaan syntyy yhä hurjaa vauhtia uusia tuotteita. Perinteisen soijan lisäksi herneproteiinit, härkäpapuun ja kauraan tai sieniin pohjautuvat korvikkeet kasvattavat suosiotaan entisestään.

Havaittavissa on myös trendi, jossa osa lihasta korvataan kasvikunnan tuotteilla. Mekin suosittelimme jo viime syksynä lihattoman lokakuun yhteydessä korvaamaan esimerkiksi osan makaronilaatikon jauhelihasta linsseillä tai porkkanalla, jos haluaa ottaa helppoja ensiaskelia lihan käytön vähentämiseen.  Lue myös, miten syöt lihaa vastuullisemmin, jos et malta luopua lihasta kokonaan!

Lihaton burgerpihvi löytyy yhä useamman burgerista

Tämäkin burgeri on hernepohjaisella, lihattomalla pihvillä sekä vegaanisella "juustolla" kruunattu!

Fleksaaminen

Ruokavaliossa kasvis- ja liharuokien kanssa vuorotteleminen eli fleksaaminen saavuttaa yhä laajempaa jalansijaa – moni on fleksaaja sitä itse tajuamattaankin! Tietoisuuden lisääntyminen ympäristöystävällisestä ruokavaliosta sekä terveyden kannalta suositelluista punaisen lihan käyttömääristä saa yhä useamman valitsemaan ajoittain lautaselleen kasvisvaihtoehtoja lihan sijasta.

Sannan Ruokakassin asiakkaat ovat todellisia edelläkävijöitä tämän trendin suhteen; meillä lähes kaikissa kasseissa on alusta alkaen ollut mukana aina yksi kasvisruokaresepti. Vuoden 2019 suosituimmista resepteistäkin iso osa, 38 %, oli kasvisreseptejä!

Kombucha, kimchi ja muut fermentoidut tuotteet

Suoliston terveys ja suoliston mikrobien vaikutus omaan hyvinvointiin ymmärretään yhä vahvemmin. Probioottisten fermentoitujen tuotteiden elävät bakteerit parantavat suoliston mikrobitasapainoa.

Siksi kombucha ja muut fermentoidut tuotteet jatkavat voittokulkuaan. Lisäksi kotitekoiset hapatetut tuotteet ovat yhä nosteessa, joskin kiireisempi hakee tuotteet valmiina.

Lue myös postauksemme kimchistä!

Hävikin minimointi ja zero waste

Ruokahävikin vaikutukset niin kukkarolle kuin ympäristöllemme ovat varmasti jo monen tietoisuudessa. Siksi kasvava trendi ovat erilaiset zero waste -ravintolat, joissa raaka-aineet hyödynnetään kokonaan. Myös arkiruokailussa trendi alkaa näkyä. Mukaan ovat lähteneet myös tuottajat, tarjoten esimerkiksi smoothieita ja kastikkeita hävikkihedelmistä- ja vihanneksista tai rumemmista, kuitenkin täysin käyttökelpoisista tuotteista.

Lue blogistamme myös vinkkejä ruokajämien hyötykäyttämiseen ja uudelleenjalostamiseen!

Jääkaapin jämät hyötykäyttöön zero waste -ajatustapaa kunnioittaen

Lisää julkaisuja