✔️ Ilmainen toimitus ✔️ Helppo muokata ✔️ Et sitoudu ✔️ Turvallinen

Onnistu Kalan savustamisessa

Julkaistu 04 elokuu 2020

Onnistu Kalan savustamisessa

Elokuun pimenevissä illoissa voi edelleen nauttia ulkona valmistetuista herkuista. Kesän suosikkeihin kuuluu monella savustettu kala –eikä ihme. Vaikka kalaa saa helposti valmiiksi savustettunakin, loihtii kätevä kotikokki tuoreet savukalat myös itse. Tässä parhaat vinkkimme!

Mitä kalaa voi savustaa?

Savulohi lienee yksi suosituimmista savukalaherkuista. Lohi ja kirjolohi sopiikin täydellisesti savustettavaksi rasvaisuutensa vuoksi. Myös ahvenia, haukia, siikaa ja vaikka silakoitakin voi savustaa. Isommat kalat kannattaa perata, mutta pienet kalat voi savustaa myös perkaamattomina. Suomuja ei tarvitse poistaa. Käytä aina mahdollisimman tuoretta kala.

Miten kala savustetaan

Savustuksen voi tehdä joko savustuspöntöllä tai sähkösavustimella. Nykyään on tarjolla myös savustuspusseja, joiden avulla kalan voi savustaa vaikka tavallisessa grillissä. Sähkösavustin on aloittelevalle savustajalle hyvä ja helppokäyttöinen valinta. Jos taas savustat harvoin, testaa savustuspusseja –ne ovat edullinen tapa testata, olisiko savustimelle käyttöä omassa taloudessa. Kalaa enemmän savustavalle savustuspönttö on oikea valinta.

Kalan savustus aloitetaan suolauksella. Suolaus onnistuu joko ripottelemalla suolaa kalan ulko-ja sisäpinnalle ja antamalla kalan suolautua pari tuntia, tai suolavedellä. Suolaveden keität helposti litrasta vettä ja desistä suolaa. Käytä kala liemessä vasta liemen jäähdyttyä kylmäksi.

Savunmaku tarttuu kosteaan pintaan kuivaa paremmin, joten jos haluat savustaa kalan kera esimerkiksi kasviksia, kannattaa ne ensin öljytä. Älä täytä savustuslaatikkoa liian täyteen, sillä se tekee tuloksesta epätasaisen ja pidentää kypsymisaikaa. Muista myös, että savustuksessa lämpötila on suhteellisen matala, noin 100 astetta, jolloin savua muodostuu hyvin mutta kala ei kuivu.

Kala on kypsä, kun evä irtoaa helposti. Savustusaika vaihtelee kalan koon mukaan 30 minuutista tuntiin. Digitaalinen lämpömittari on oiva väline, jos haluat varmuuden kalan kypsyydestä

Millaiset puulastut savustukseen?

Savustuspöntössä ja sähkösavustimessa käytetään savun tuottamiseen puulastuja, usein leppälastuja. Myös leppäpurua käytetään. Käytännössä mikä tahansa puulaji käy savustukseen, kunhan puu on käsittelemätöntä ja pihkatonta. Savustuspurujen tulee olla myös täysin kuivia.

Puulaji antavat kalalle omanlaisensa maun, ja oman suosikin löytää vain kokeilemalla. Lastuja voi myös sekoittaa –luo oma suosikkisekoituksesi! Esimerkiksi omenapuulastut antavat erityisen savuista makua, kun taas kirsikkapuu antaa makean maun.

Varmista, että puuta on sopiva määrä –jos sitä on liian vähän, jää kala mauttomaksi. Jotkut lisäävät savustuspurujen tai -lastujen päälle pari sokeripalaa. Niillä saa kalaan kauniin värin.

Lisää julkaisuja