Avotuligrillaus

Tänä vuonna, kun yhä useampi viettää kesänsä kotimaassa ja kansallis- ja luonnonpuistojen kävijämäärät kasvavat entisestään, noussee trendiksi avotuligrillaus

Avotuligrillaus on kesän trendi

Viime kesänä puhuttiin paljon luolamiesgrillauksesta. Sillä tarkoitettiin avotulella tai hiilillä isojen grillattavien valmistamista – esimerkillisiä luolamiesgrillattavia ovat esimerkiksi ribsit. Tänä vuonna, kun yhä useampi viettää kesänsä kotimaassa ja kansallis- ja luonnonpuistojen kävijämäärät kasvavat entisestään, noussee trendiksi avotuligrillaus.

Avotuligrillauksella tarkoitetaan useimmiten nuotiolla tapahtuvaa grillaamista. Pohjastaan eristettyjä tulisijoja ei katsota suoraan avotuleksi. Avotulella grillaus alkaakin usein nuotion teosta. Muistathan, että nuotion teko ei kuulu jokamiehenoikeuksiin, vaan tarvitset siihen maanomistajan luvan! Monissa luontokohteissa on erikseen merkattu virallinen tulipaikka.

Tarkista myös ajantasainen metsäpalo- ja ruohikkopalovaroitus. Välillä kesäisin metsäpalovaroitus estää grillaamisen niin nuotiolla kuin rakennetuissa tulisijoissakin.

Nuotion teko

Nuotio kannattaa tehdä hiekkapohjalle, jotta leviämisvaara olisi mahdollisimman pieni. Polttopuiksi kannattaa valita mäntyä tai koivua, mutta tärkeintä on kuitenkin puiden kuivuus. Osa puulajeista palaa nopeammin, osa taas hitaammin. Osa on myös kovia rätisemään ja kipinöimään.

Puiden lisäksi mukaan kannattaa varata sytykkeitä – kuivaa sanomalehtipaperia tai vaikka tuohta. Puita aseteltaessa on tärkeää huomioida, että puiden väliin jää riittävästi ilmaa, sillä nuotio vaatii palaakseen happea. Muista mukaan myös välineet sytytykseen. Tulitikut tai tulukset toimivat hyvin, ja huonolla säällä myrskytikuista on apua. Varaa myös vettä nuotion sammutukseen.

Mitä voi grillata nuotiolla?

Nuotiolla ja avotulella voi grillata vaikka mitä; kalaa, lihaa ja erilaisia vihanneksia sekä juureksia. Kokeile perinteisten makkaroiden lisäksi rohkeasti uusia reseptejä – testaa vaikka nuotion alle foliokääressä haudattavia hiillosperunoita, tai erilaisia täytettyjä paprikoita. Jälkiruokina maistuvat erilaiset hedelmät, kuten banaanit, ananas ja persikat tai nektariinit!

Hyödynnä myös foliota grillaamisessa. Esimerkiksi rasvaiset kalat, kuten lohi, valmistuvat grillissä foliossa, jolloin rasva ei pääse valumaan eikä kala hajoamaan. Folionyytissä valmistuvat myös perunat ja vihannekset.

Lisää vaihtoehtoja saat nuotiosta, kun otat mukaan halsterin kalaa varten tai avotulelle soveltuvan muurinpohjapannun. Halsterissa kalan grillaaminen on helppoa, ja ruoka valmistuu nopeasti. Kokeile vaikka kokonaisten ahventen grillausta halsterissa! Pannulla taas valmistat isommallekin porukalle ruokaa tai vaikkapa letut jälkiruoaksi.

Ehkä tykkäisit myös näistä artikkeleista:

Sannan Ruokakassin toiminta päättyy

Haluamme kiittää kaikkia asiakkaitamme viimeisen 11 vuoden aikana. Näiden vuosien aikana Sannan Ruokakassi on ilahduttanut ja helpottanut tuhansien arkea. Toimintamme…

Lue lisää

Tilaa, kokkaa ja nauti! Emma Gaalan kotimainen menu nyt Sannan Ruokakassissa

Sannan Ruokakassi sponsoroi kotimaisen musiikin suurinta juhlaa, Emma Gaalaa, joka pidetään perjantaina 6.5. Helsingin Jäähallissa. Gaalassa jaetaan palkinnot vuoden kovimmille…

Lue lisää

Näin teemme arjestasi ihanampaa

Oletko ajatellut, että ihan tavallisista arkipäivistä olisi mukava nauttia hieman enemmän? Ehkä oletkin keksinyt arjen piristämiseen jo monta tapaa: kävelylenkit…

Lue lisää